Majdan

Majdan Zdroj: ČTK

V neděli ožije Pražský Majdan

Shromáždění, které dlouhodobě podporuje samostatnost Ukrajiny, bude tuto neděli pochodovat na Úřad vlády. Kromě otevřené podpory Ukrajiny totiž také protestuje proti postoji prezidenta Zemana vůči sankcím namířeným proti Rusku.

Aktivisté z Pražského Majdanu mají nyní v úmyslu dostat se až k Úřadu vlády. Heslo akce zní „Nechceme premiéra, který strká hlavu do písku,“ vysvětluje tisková zpráva této akce, která zároveň dodává, že akce má být „překvapivá“. Organizátor nedělního Majdanu Michal Majzner tvrdí, že má informace o protiakci.

„Hnutí Pražský Majdan a skupina Kaputin vyjadřuje pořádanými happeningy nesouhlas s putinovou agresí na Ukrajině a shovívavým postojem některých českých politiků vůči ní, a především se snaží apelovat na české politické představitele, aby podporovali proaktivní zahraniční politiku ČR, zpřísnění sankcí, humanitární a technickou pomoc Ukrajině a zlepšení obrany České republiky,“ píše ve své zprávě tisková mluvčí akce Tatiana Sikorská.

Společně se svými ukrajinskými příznivci uspořádali aktivisté z Pražského Majdanu již několik akcí, všechny s podporou uměleckých tváří. Již od počátku tohoto roku se na podporu Ukrajiny konalo několik koncertů, jeden z nejvýznamnějších proběhl koncem února tohoto roku. I z výročí smrti Jana Palacha se stala protiputinovská, respektive proukrajinská manifestace.