Památník 11.září

Památník 11.září Zdroj: wikipedia.org

Požár poničil areál památníku útoků ze září 2001

Tragický let 93 získal po teroristických útocích z 11. září 2001 památník. Ten však nyní poškodil nebývale rozsáhlý požár v severoamerické Pennsylvánii. Podle agentury ČTK samotné pietní místo újmu neutrpělo.

Plameny však zničily trojici budov, které v místě sloužily administrativním účelům. Požár vypukl v pátek a nikdo při něm nebyl zraněn. Prozatím není jasné, co bylo jeho příčinou. Zničené budovy se nacházejí asi tři kilometry od samotného památníku a návštěvnického centra. Při požáru ale byly zřejmě zničeny některé památečné předměty a archivní materiál, který zde byl uskladněn. Let 93 byl jedním ze čtyř, které teroristé v září 2001 ovládli a použili k útokům na USA. Jako jediný ale nedosáhl cíle, který teroristé zamýšleli.

Letoun směřoval na Washington a předpokládá se, že měl narazit do Bílého domu, případně budovy Kapitolu, sídla amerického Kongresu. Ze záznamů vyšetřování vyplývá, že část posádky a pasažérů letu 93 se pokusila únosce přemoci. Při pokusu ovládnout stroj zpět se letadlo zřítilo u pensylvánského Shanksville asi 210 kilometrů severozápadně od Washingtonu.

V troskách zahynulo 33 cestujících, sedm členů posádky a čtyři únosci, havárii nikdo nepřežil. Se zbývajícími třemi unesenými letadly teroristé narazili do budovy takzvaných Dvojčat, tedy mrakodrapů Světového obchodního střediska (WTC) v New Yorku, a do Pentagonu, kde sídlí americké ministerstvo obrany. Atentáty si celkem vyžádaly na tři tisíce obětí.