Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

Na Ukrajině se opět bojuje, Miloš Zeman se opět zásadně mýlil

Východoukrajinští vzbouřenci podnikli v noci na dnešek dva nové útoky na doněcké letiště, které ale podle Kyjeva zůstává dál pod kontrolou ukrajinské armády. Podle povstaleckých velitelů obránci letiště odolávají útokům jen díky podpoře žoldnéřů z USA a Polska.

Mluvčí štábu protipovstalecké operace Vladislav Selezňov dnes novinářům řekl, že v areálu letiště armáda provedla rotaci bojových oddílů a posílila obranu klíčových zón. „Letiště je nadále pod kontrolou armádních jednotek. Ranveje, terminály a další objekty odolávají útokům, které jsou lokálního charakteru,“ řekl mluvčí.

Podle povstaleckých vůdců odolává letiště jen díky podpoře zahraničních žoldnéřů. Šéf tajné policie samozvané Doněcké lidové republiky Leonid Baranov dnes povstalecké agentuře Novorossija řekl, že cizinců je mezi obránci doněckého letiště „ohromné množství“. Do zajetí prý v minulých dnech padli ozbrojenci z Polska, mnoho bojovníků podle Baranova přišlo na pomoc ukrajinské armádě i z USA.

Povstalecký premiér Alexandr Zacharčenko v rozhovoru pro dnešní vydání ruského listu Vzgljad uvedl, že bitva o doněcké letiště zablokovala jakýkoli další pokrok, který byl založen v takzvaných minských dohodách. Ty na dvou schůzkách 5. a 20. září v běloruské metropoli dojednali zástupci povstalců a Kyjeva. Součástí dohod je kromě zastavení palby výměna zajatců a vytvoření třicetikilometrové nárazníkové zóny.

„Rozpory se jen dál prohlubují. Výměna zajatců a další dohody ale zůstávají v platnosti, nikdo je nevypověděl,“ řekl Zacharčenko. „Na příštím jednání v Minsku je třeba o doněckém letišti hovořit. Kdyby nebylo tohoto problému, jednání by pokročilo rychleji,“ konstatoval.

V minulých dnech se ale bojovalo i na jiných místech. Přitom český prezident Miloš Zeman za svého nedávného pobytu v Řecku svým ruským proputinovským přátelům tvrdil, že „válka na Ukrajině naštěstí skončila“.

Na Ukrajině se stále bojujeNa Ukrajině se stále bojuje|ČTK