Věra Jourová

Věra Jourová Zdroj: Michal Šula / Mafra / Profimedia.cz

Jourovou na ministerstvu pro místní rozvoj nahradí Karla Šlechtová

Novou ministryní pro místní rozvoj má být Karla Šlechtová, ředitelka odboru EU fondů Úřadu vlády. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to uvedl vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Svou nominaci dnes oznámil premiérovi Bohuslavu Sobotkovi. Šlechtová má v čele ministerstva nahradit Věru Jourovou (ANO), která kandiduje na eurokomisařku.

 Podle Babiše Šlechtová v minulosti již na MMR pracovala a měla zde na starosti přípravu programového období 2014 až 2020. Sobotka ocenil, že ANO nominovalo někoho, kdo má s fondy EU zkušenost, a také to, že se by Jourovou měla ve vládě nahradit opět žena. Se Šlechtovou se brzy sejde a požádá i o přijetí u prezidenta Miloše Zemana. S prezidentem by chtěl o nástupkyni Jourové mluvit už ve čtvrtek.

Jourová skončí ve funkci ministryně pro místní rozvoj v pátek 3. října. Prezident Miloš Zeman přijal v úterý její demisi. Sama Jourová doporučila svoji náměstkyni Kláru Dostálovou.

Padesátiletá Jourová se má stát v nové Evropské komisi Jeana-Claudea Junckera eurokomisařkou pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a otázky rovnosti pohlaví. Komisi jako celek musí ještě potvrdit Evropský parlament. Ve funkci ministryně pro místní rozvoj byla od letošního ledna.