Petr Skoumal

Petr Skoumal Zdroj: ČTK

Ve věku 76 let zemřel dnes ráno muzikant a skladatel Petr Skoumal

Ve věku 76 let zemřel dnes ráno v nemocnici v pražských Střešovicích po těžké nemoci hudebník Petr Skoumal. ČTK to řekl jeho dlouholetý spolupracovník, zpěvák Michal Prokop.

Skoumal například napsal hudbu pro jednu z nejznámějších Prokopových písní Kolej Yesterday. Byl ale známý nejenom psaním písniček pro dospělé i děti, ale také například tvorbou filmové hudby.

Petr Skoumal je pražským rodákem a hudební vzdělání získal nejprve také na pražské konzervatoři. Učil se dirigování a později na brněnské JAMU ještě řízení sboru. Po studiích se věnoval scénické hudbě, pracoval například v Činoherním klubu, kde byl režisérem a hudebním dramaturgem. Tam se také potkal se spisovatelem a písničkářem Janem Vodňanským, který se stal rovněž dlouholetým Skoumalovým spolupracovníkem.

Skoumal tvořil i filmovou hudbu. Diváci ji mohli slyšet třeba v několika snímcích Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka, jako byly Jára Cimrman ležící spící nebo Rozpuštěný a vypuštěný. A řada lidí všech věkových kategorií určitě nezapomene například na znělku večerníčku Maxipes Fík.