Ivo Rittig

Ivo Rittig Zdroj: ČTK

Obviněný Ivo Rittig byl opět propuštěn na svobodu

Lobbista Ivo Rittig obviněný v kauze tunelování firmy Oleo Chemical byl propuštěn na svobodu. Celkem má jít na svobodu pět z deseti obviněných, ale u jednoho žádá státní zástupce odebrání pasu. Pro zbylých pět lidí navrhlo pražské vrchní státní zastupitelství vazbu.

Rittigova advokátka Katarína Kožiaková Oboňová potvrdila ČTK, že pro lobbistu žalobce vazbu nežádá. Sám Rittig nechtěl cokoli komentovat. Skupina, která podle vyšetřovatelů kromě vyvádění peněz prala špinavé peníze a krátila daně, byla zadržena v pátek.

K situaci ani dalšímu postupu se čerstvě propuštěný Rittig nechtěl jakkoli vyjadřovat. "Jdu domů. Teď je večer, nebudu to komentovat," řekl lobbista ČTK. Jeho advokátka uvedla jen, že je s rozhodnutím státního zastupitelství spokojená. Dodala také, že podala stížnost proti obvinění, které už dříve označila za vykonstruované a za šikanu vůči Rittigovi.

Zatím není jasné, kdo další kromě lobbisty vazbě unikne. Rittig pouze v reakci na informace o návrhu žalobce na odebrání pasu pro jednoho z propuštěných novinářům řekl, že on pas má. Z pětice, pro kterou zastupitelství požaduje vazbu, zdůvodnil úřad návrh u třech lidí možným ovlivňováním svědků a u dvou hrozbou útěku a pokračování v trestné činnosti. ČTK to řekla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Podle České televize se bude návrhy na vazbu zabývat obvodní soud pro Prahu 5, což ale vrchní státní zástupkyně nechtěla komentovat. Vystavovalo by to podle ní soud tlaku médií v době, kdy musí studovat spis.

Policie v pátek v souvislosti s kauzou údajného vytunelování Oleo Chemical zasahovala na různých místech v Praze včetně Rittigovy vinohradské rezidence. Ve skupině zadržených jsou podle médií kromě Rittiga jeho právníci Karolína Babáková a David Michal či lidé z vedení Oleo Chemical. Jedním z obviněných je také Rittigův obchodní partner Peter Kmeť zastupující firmu Cokeville Assets z Panenských ostrovů. Aktuální případ týká dodávek pro společnost Čepro, státního distributora paliv, řekla serveru Lidovky.cz Rittigova právnička.

Kmeť byl už dříve obviněn spolu s Rittigem, Michalem a dalším lobbistovým advokátem Markem Stubleym v případu údajně předražených jízdenek pro pražský Dopravní podnik. Nynější kauza Oleo Chemical podle lobbistovy advokátky už žádnou souvislost s dopravním podnikem nemá, ale obvinění stojí na podobné smlouvě s Cokeville Assets jako v případě jízdenek.