Izrael

Izrael Zdroj: EPA

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Izraelci smějí řídit tank zkouřený

Izrael je snad nejdál z celého světa ve výzkumu marihuany jako léčivé rostliny. Pacientům je tam marihuana předepisována lékařem - a pacienti ji mohou užívat, i když jsou to záložáci, které povolali do války.

S jistou hrdostí na svou disciplinovanost se pochlubím: Od té doby, co mi doktoři řekli, že mám v krvi sice nízkou, ale zato trvalou hladinu THC, neřídím. Náš zákon na mne totiž - s tou hladinou zbytkového THC - pohlíží jako na člověka, který je pod vlivem drog. Skutečnost, že zbytkové THC nijak u chronického konzumenta neovlivňuje psychiku, nikoho nezajímá. Stejně jako skutečnost, že když jsem s tou zbytkovou hladinou dělal řidičské testy na počítači, měl jsem nulovou chybovost. Prostě - máš v krvi THC, neřídíš! Izrael, kde je zavedeno užívání lékařského konopí a výzkum léčivých látek z konopí je nejdál na světě, to vidí opravdu jinak. Respektovaný zdroj - Times of Izrael - zveřejnil zajímavou novinu.

Izraelská vláda se rozhodla tolerovat užívání léčivé marihuany i v armádě, ve válce. Rezervisté - záložníci - kteří mají marihuanu předepsanou a jsou povoláni do boje, mohou svou léčivou rostlinu užívat i v době plnění svých vojenských povinností rezervisty. Proto je celkem realistická představa, že Gazou jede tank IDF, a za ním kromě pachu zplodin ze spálené nafty zůstává ve vzduchu také lehký odér hulení.

Toto rozhodnutí je plně v souladu s vědeckými poznatky - chronický uživatel, i když má nějakou zbytkovou hladinu THC, není psychicky ovlivněn, není sjetý, a tudíž může řídit i střílet stejně, jako by tam to THC neměl. Přestože izraelská drogová politika je poměrně restriktivní a represivní, přístup k léčivé marihuaně má izraelská vláda doslova příkladný. Přesně opačný, než naše věrchuška.

Takže bych chtěl nakonec našim úřadům položit řečnickou otázku: Když už nesmím kvůli zbytkovému THC řídit auto, nemohli byste mi povolit alespoň řídit tank?