Miroslava Vykydalová

Miroslava Vykydalová Zdroj: reprofoto ČT1

Bude ještě někdo kandidovat? Kauza exstarostky Terezína je výmluvná

V posledních letech se stále častěji objevují případy, kdy politická rozhodnutí přivedou komunální politiky do kriminálu. Končí tak i kauzy, u kterých je zjevné, že politici neměli z údajných trestných činů žádný majetkový prospěch a nic neukradli. Otázkou je, zda za pár let, bude chtít vůbec ještě někdo kandidovat.

O co vlastně jde?

Hodonínský okresní soud včera potrestal pěti lety vězení bývalou starostku jihomoravské vesnice Terezín Miroslavou Vykydalovou za zneužití pravomoci veřejného činitele a zpronevěru. Zároveň nařídil, aby uhradila škodu 17,5 milionu korun, kterou obci způsobila.

Co se stalo?

Terezín se stal v roce 2007 jihomoravskou vesnicí roku, takže ji starostka těžko mohla řídit špatně. Podle obžaloby ale Vykydalová přivedla obec do exekuce. Ona pochybení odmítá.

Vesnice, kde žije jen kolem 400 obyvatel, se dostala do potíží, když se vedení obce před sedmi lety rozhodlo přeměnit nevyužitou půdu na obecním úřadě na dva „startovací“ byty. Šlo o projekt za 2,5 milionu korun. Bohulibý záměr ale skončil lidskou i finanční katastrofou.

Zastupitelstvo obce se totiž rozpadlo, vesnice včas nezaplatila stavební firmě a starostku navštívili její představitelé s rozhodčí doložkou a tvrzením, že bude lepší, když ji podepíše, protože se Terezín vyhne soudnímu řízení. Podpisem dokumentu starostka potvrdila uhrazení penále deseti milionů korun pro firmu. Penále 10 milionů za stavbu v hodnotě 2,5 milionu, to musela být skutečně smlouva snů. Jen následná exekuce majetku, protože na splácení nebyly peníze, pak přišla obec na další tři miliony.

Vesnice prodala vše - od akcií po pozemky, aby tak získala dalších sedm milionů korun na snižování svých závazků. Ani to nepomohlo. Stát proto poskytl Terezínu osmimilionovou půjčku, kterou obec splácí po milionu ročně.

Vykydalová se hájí tím, že doplatila ve vedení obce na svoji nezkušenost. Jenže takových starostů jsou v republice stovky, protože v malých obcích často nikdo nemá zájem veřejnou funkci vykonávat. Po podobných případech jich bude ještě méně.