Australská policie podnikla razii proti lidem podezřelým z přípravy teroristického útoku

Australská policie podnikla razii proti lidem podezřelým z přípravy teroristického útoku Zdroj: ČTK

Austrálie zatkla 15 lidí podezřelých z terorismu, chtěli popravit náhodně vybraného člověka

800 příslušníků speciálních policejních jednotek dnes ráno prohledalo několik desítek objektů  v australském Sydney. Cílem akce bylo pochytat skupinu podezřelou z toho, že na území plánovala teroristické útoky.

Razie policie podnikla i ve městech Brisbane a Logan na východě země.

Místní televizní stanice ABC oznámila, že teroristé chtěli v Sydney unést náhodného občana, zakrýt ho vlajkou islamistů a před kamerou mu setnout hlavu. V Sydney žije polovina australských muslimů, jejichž počet se údajně pohybuje kolem půlmilionové hranice.

Podle premiéra Tonyho Abbotta se policie obávala, že násilníci se uchýlí k "demonstrativní vraždě". Právě to bylo důvodem dnešní razie.

Policisté zatkli i dvaadvacetiletého Omarjana Azariho, který se dnes krátce objevil u soudu. Žalobce Michael Allnutt potvrdil, že Azari byl součástí plánu "hrůzným způsobem" popravit náhodně vybranou osobu a je obviněn z přípravy teroristického útoku. Není zatím jasné, jak vysoký trest mu hrozí.

Podle soudních dokumentů byl do plánované akce zapojen také zřejmě nejvyšší australský představitel radikálního hnutí Islámský stát Mohammad Ali Baryalei. Informace o záměru obviněných se policii podařilo získat díky telefonním odposlechům.

Akce proběhla jen několik dnů poté, co bylo v Austrálii vydáno varování před teroristickým útokem, kterého se měli dopustit místní stoupenci radikální extremistické skupiny Islámský stát.

„Policisté se domnívají, že zadržená skupina měla v úmyslu naplánovat a provést v Austrálii násilné akty," prohlásil zástupce velitele australské federální policie Andrew Colvin. "Tyto násilné činy měly být provedeny náhodně na veřejnosti,“ potvrdil.

Minulý týden australská policie zadržela v Brisbane dva muže, kteří se údajně připravovali na odjezd do Sýrie, verbovali dobrovolníky a shromažďovali peníze pro stoupence teroristické sítě Al-Káida.

Dnešní razie v Brisbane podle Colvina na tuto akci navazovala.

Austrálie odhaduje, že v Iráku a Sýrii po boku islamistů bojuje asi 60 jejích občanů. Další zhruba stovka Australanů radikály podporuje právě formou verbování bojovníků nebo jim poskytuje financování.