Babiš je pátý v žebříčku politicky nejvlivnějších miliardářů světa

Babiš je pátý v žebříčku politicky nejvlivnějších miliardářů světa Zdroj: Brookings.edu

Babiš je pátý v žebříčku politicky nejvlivnějších miliardářů světa. Je i před Murdochem

Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se umístil na pátém místě v žebříčku miliardářů s největším politickým vlivem na světě. Toto pořadí mu přiřkl politolog Darrell West z prestižní americké analytické organizace Brookings Institution, která žebříček zveřejnila na svých internetových stránkách.

West Hospodářkým novinám řekl, že je Babiš "ukázkovým příkladem miliardáře, který se stal politicky aktivním a v české vládě má nyní pozici s obrovským vlivem".

Americký politolog vydává knihu s názvem „Miliardáři: Úvahy o horní vrstvě.“ Nejbohatší lidi světa v ní seřadil podle toho, jaký mají politický vliv - ať globální či v jejich domovské zemi. Zabýval se především tím, jak politicky využívají svoje bohatství, včetně toho, jaké prostředky vynakládají na kampaně či neziskové organizace. Zkoumal, zda miliardáři zastávají veřejné funkce, vlastní média, jsou v politickém vedení nebo mají zákulisní vliv.

Na prvním místě žebříčku se umístili spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates a jeho manžela Melinda, kteří podle Westa mají vliv prostřednictvím své rozsáhlé charitativní organizace. Druhým nejvlivnějším miliardářem je uznávaný americký investor George Soros, jenž podle politologa svojí podporou občanských práv a demokratizace ovlivnil události ve východoevropských státech. Zároveň investoval i jinde ve světě. Třetí pořadí patří zakladateli největšího čínského internetového prodejce Alibaba Group Holding Jacku Ma, který také založil nadaci na ochranu životního prostředí a zdraví. Čtvrtý je „čokoládový miliardář“, ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Za Babišem se v tomto žebříčku ocitl například i Maxičan Carlos Slim Helú, druhý nejbohatší člověk světa a dokonce i proslulý mediální mág Rupert Murdoch.

Babišův vliv vysvětluje Darrell West také tím, že získal mediální skupinu Mafra, která vydává deníky MF Dnes a Lidové noviny.

Zde je žebříček politicky vlivných miliardářů světa podle Brookings Institution:

http://www.brookings.edu/research/interactives/2014/billionaires-global-political-power-index