Ameriku trápí hráči videoher, na své soupeře volají speciální policejní jednotky

Ameriku trápí hráči videoher, na své soupeře volají speciální policejní jednotky Zdroj: ČTK

Ameriku trápí hráči videoher, na své soupeře volají speciální policejní jednotky

Americké úřady znepokojuje nový trik, jakým náruživí hráči videoher likvidují nepohodlné soupeře: zavolají na ně pod falešnou záminkou policejní zásahové týmy (SWAT), uvedla agentura AP.

Tato metoda, označovaná výrazem "swatting", se zpočátku uplatňovala při pronásledování celebrit, ale nyní se podle expertů stala oblíbeným nástrojem pomsty v prostředí hráčů videoher.

Ve městě Littleton ve státu Colorado pronikli příslušníci policejního zásahového týmu SWAT do sídla výrobce videoher po telefonátu na tísňovou linku. Volající tvrdil, že právě zastřelil svého spolupracovníka a zmocnil se rukojmích. Policisté však na místě jen překvapili chlapíka, který si hrál s počítačem. Podobné případy se podle AP odehrály také v dalších amerických státech New York, Connecticut a Florida.

Server National Report.net nedávno informoval o případu patnáctiletého Paula Hornera z Kalifornie, který se prý stal prvním pachatelem odsouzeným za "swatting". Soudce jej podle paragrafu o terorismu poslal na 25 let za mříže. Chlapec se údajně opakovaně dopouštěl falešných telefonátů s nebezpečnými hrozbami, výsledkem však byl i tragický zákrok týmu SWAT v soupeřově bydlišti, kde zmatení policisté zastřelili soupeřova otce.

"Právě jsem střílel a zabil čtyři lidi. Jestli nějaký policista vstoupí do mého domu, zabiju ho taky," říkal Horner podle nahrávky, puštěné v soudní síni. Rozsudek mladík vyslechl s pláčem. Příběh se rychle šířil sociálními sítěmi, měl však jednu chybu: byl zcela falešný.