Na Břeclavsku se sesunul svah, Jevišovka zatopila rodinné domy

Na Břeclavsku se sesunul svah, Jevišovka zatopila rodinné domy Zdroj: ČTK

Na Břeclavsku se sesunul svah, Jevišovka zatopila rodinné domy

Mezi Pavlovem a Dolními Věstonicemi na Břeclavsku se dnes dopoledne vlivem vytrvalého deště sesunul o 20 metrů svah na kemp v rybářské oblasti. Půda kompletně zasypala jeden karavan, řekl ČTK mluvčí jihomoravských hasičů Petr Příkaský. Zranila se jedna žena, záchranáři ji odvezli do nemocnice. Hasiči kemp evakuovali. Obytnou oblast podle Příkaského událost nijak nezasáhla.

"Evakuovali jsme 20 lidí. Kromě jedné ženy se nikomu nic nestalo," uvedl Příkaský. Podle něj půda zasypala jeden karavan a druhý odsunula. Na místě byla asi desítka karavanů.

Situace si vyžádala uzavření silnice nad svahem. "Hrozí sesuv komunikace, a proto tam nesmí jezdit auta," řekl Příkaský. Hasiči zatím zasypaný karavan nevyprostili. "Celou situaci řešíme s pracovníky z krizového řízení, aby nenastal další sesuv," dodal.

Meteorologové zmírnili výstrahu před záplavami a prodloužili ji do pondělního poledne. Pohotovost platí už jen v Jihomoravském kraji a kraji Vysočina, pro Pardubický kraj snížili stupeň nebezpečí na bdělost. Jihočeskému kraji už nehrozí žádné povodňové nebezpečí. Vyplývá to z dnešní výstra

V Jevišovicích na Znojemsku se dnes vylila z koryta řeka Jevišovka a zaplavila zhruba desítku rodinných domů. ČTK to řekl starosta obce Pavel Málek (nez.). Domovy muselo opustit asi 15 lidí. Nikomu se nic nestalo. Podle starosty Pavla Málka lidé nic podobného nepamatují za několik desítek let.

Rozvodněná Jevišovka u Střelic zaplavila zahrádky, cca 15 lidí muselo opustit domy a přečkávají povodně u příbuzných Rozvodněná Jevišovka u Střelic zaplavila zahrádky, cca 15 lidí muselo opustit domy a přečkávají povodně u příbuzných|Twitter

"Voda se vylila na soutoku Jevišovky a Nedveky. Dostala se do obce a zasáhla rodinné domy. V obci nic takového nepamatujeme 50 let," řekl ČTK Málek.

Podle něj však už před polednem přestalo pršet a situace se ustálila. "Když se nerozprší, hladina bude postupně klesat. Nyní v domech zasahují hasiči a odčerpávají vodu. Škody zatím nelze odhadnout," doplnil Málek.

Jevišovka se dostala na třetí stupeň povodňové aktivity už dnes ráno. Stav ohrožení byl i na přítoku vodního díla Výrovice na Znojemsku. V Blízkovicích na Znojemsku se zase vylila voda z rybníka a poškodila hráz.