Oscar Pistorius

Oscar Pistorius Zdroj: Reuters

Soudkyně uznala Pistoriuse vinným ze zabití z nedbalosti. Rozsudek bude znám do šesti týdnů

Handicapovaný atlet Oscar Pistorius byl soudem v Pretorii uznán vinným ze zabití přítelkyně z nedbalosti. Hrozí mu až 15 let odnětí svobody. Soudkyně Thokozile Masipaová jej shledala vinným ještě v jednom ze dvou případů střelby na veřejnosti, zproštěn byl obžaloby z vraždy a nedovoleného ozbrojování.

Verdikt si Pistorius vyslechl s ledovou tváří a na výzvu soudkyně vstoje. Oznámení výše trestu se však dnes podle zahraničních médií již neočekává, rozsudek by měl být zveřejněn do šesti týdnů.

Šestinásobný paralympijský vítěz vloni na Svatého Valentýna zastřelil Reevu Steenkampovou přes zavřené dveře koupelny ve svém domě. Sedmadvacetiletý Pistorius u soudu přiznal, že přítelkyni zastřelil, vždy ale odmítal, že by ji úmyslně zavraždil nebo že by s ní měl osudného večera spory. Tvrdí, že šlo o nešťastnou náhodu, protože se domníval, že je za dveřmi koupelny zloděj. Podle obžaloby modelku po hádce zavraždil.

Jako nevinný byl shledán v případě použití odjištěné zbraně na veřejnosti, když střílel z jedoucího auta. Naopak za další incident, kdy tasil odjištěnou zbraň v restauraci, Pistoriusovi hrozí až pět let vězení.