Oscar Pistorius

Oscar Pistorius Zdroj: ČTK

Případ Pistorius vrcholí: Atlet se podle soudkyně vraždy nedopustil

Handicapovaný atlet Oscar Pistorius se podle soudu v Pretorii vraždy nedopustil. Soudkyně Thokozile Masipaová zamítla obvinění z úkladné vraždy, za níž mu hrozilo doživotí, i vraždy s trestní sazbou 15 až 20 let vězení.

Čtení verdiktu bude pokračovat po pauze na oběd. Pokud bude Pistorius, který čelí také obviněním z nedovoleného ozbrojování a střelby na veřejnosti, uznán vinným ze zabití přítelkyně Reevy Steenkampové, může mu soudkyně udělit trest od pokuty po 15 let vězení. Možné stále je i zproštění viny.

Masipaová ve spisu, který má podle zahraničních médií přes 100 stran, rozebírá jednotlivá obvinění a stanoviska obžaloby a obhajoby k předloženým důkazům. Pro obvinění z vraždy podle ní státní zástupce nepředložil dostatek přesvědčivých důkazů. Také výpovědi svědků včetně samotného Pistoriuse se soudkyni jevily jako nespolehlivé a plné rozporů.

Šestinásobný paralympijský vítěz vloni na Svatého Valentýna zastřelil Steenkampovou ve svém domě. Sedmadvacetiletý Pistorius u soudu přiznal, že přítelkyni zastřelil, popírá ale, že by ji úmyslně zavraždil nebo že by s ní měl osudného večera spory. Tvrdí, že šlo o nešťastnou náhodu, protože se domníval, že je za dveřmi koupelny zloděj. Podle obžaloby modelku po hádce zavraždil.

Za zabití může u soudu dostat trest v širokém rozpětí od pokuty po maximálně 15 let, experti odhadovali obvyklou sazbu sedm až deset let. Za úkladnou vraždu Pistoriusovi hrozilo minimálně 25 let až doživotí.

Za použití odjištěné zbraně na veřejnosti, kterého se měl dopustit už dříve, když střílel z jedoucího auta a tasil odjištěnou zbraň v restauraci, Pistoriusovi hrozí pokuta až pět let vězení. Za nelegální držení munice počítá jihoafrický trestní řád s tresty od pokuty po 15 let vězení. 

Proces se slavným závodníkem s podkolenní amputací obou nohou začal 3. března. Podle původních plánů měl trvat do 20. března, nakonec se ale uskutečnilo 41 jednacích dnů. Pistorius, jenž podle obhajoby trpí úzkostnou poruchou, navíc musel podstoupit sérii psychiatrických testů, podle lékařů byl ale v době spáchání činu za své jednání trestně odpovědný.