Věra Jourová

Věra Jourová Zdroj: Michal Šula / Mafra / Profimedia.cz

Jourová bude mít v Evropské komisi na starosti spravedlnost a spotřebitele

Česká eurokomisařka Věra Jourová bude mít na starosti problematiku spravedlnosti, spotřebitelskou politiku a otázky rovnosti pohlaví. Bylo to dnes zveřejněno v Bruselu. Nová unijní exekutiva bude mít celkem sedm místopředsedů, kteří budou koordinovat jednotlivé týmy komisařů. Čtyři místopředsedové jsou z postkomunistických zemí: Bulharska, Slovinska, Estonska a Lotyšska. Komisi jako celek musí ještě potvrdit Evropský parlament. V 28členné komisi je devět žen.

Předseda komise, která by se práce měla ujmout od listopadu, Jean-Claude Juncker na dnešní tiskové konferenci novinářům připomněl, že jeho tým se bude muset vypořádat se složitou geopolitickou i hospodářskou situací. "Myslím, že pro to mám ten správný tým," prohlásil.

"Rozhodl jsem se udělat některé změny a zatřást s věcmi," poznamenal Juncker. Prvním místopředsedou komise tak bude Frans Timmermans z Nizozemska, který bude odpovídat za zlepšení regulačních pravidel, vztahů mezi evropskými institucemi a právní otázky.

Už od posledního unijního summitu je známé jméno Italky Federiky Mogheriniové, která je jako šéfka evropské diplomacie také jedním z místopředsedů komise.

Za rozpočtové otázky a lidské zdroje bude odpovídat místopředsedkyně komise Kristalina Georgievová z Bulharska, která byla členkou končící komise José Barrosa. Slovinka Alenka Bratušeková dostala jako místopředsedkyně na starosti budování energetické unie, někdejší estonský premiér Andrus Ansip bude místopředsedou odpovědným za digitální trh.

Sociální dialog a otázky společné měny euro bude mít na starosti místopředseda komise a lotyšský expremiér Valdis Dombrovskis. Někdejší finský premiér Jirki Katainen bude odpovídat za problematiku zaměstnanosti, růstu, investic a konkurenceschopnosti.

Tým místopředsedů má podle podle Junckera velké zkušenosti, mnozí jako premiéři už týmy podřízených koordinovali.