Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

Separatisté dnes porušili příměří na sedmi místech

Proruští vzbouřenci dnes porušili příměří na nejméně sedmi místech a ostřelovali mimo jiné i mezinárodní letiště v Doněcku. Oznámil to ve večerní zprávě vydané v Kyjevě štáb protipovstalecké operace. Od vyhlášení příměří minulý týden v pátek zahynuli při přestřelkách už dva lidé. Armáda prý klid zbraní dodržuje.

Podle ukrajinského štábu se dnes střílelo v okolí obcí Nyžňa Krynka, Avdijivka, Popasne, Nikišyne, Majorsk, Kirovske a Faščivka, které všechny leží v Doněcké oblasti. Odpoledne údajně vzbouřenci ostřelovali z raketových baterií Grad doněcké letiště.

Kromě obyvatelky Mariupolu, kterou krátce po vyhlášení příměří smrtelně zasáhla střepina granátu, zahynul při přestřelce se separatisty i ukrajinský voják v obci Stanycja Luhanska na severovýchodním předměstí Luhansku. O okolnostech jeho smrti nejsou známy žádné podrobnosti.

Ukrajinská Rada národní bezpečnosti a obrany dnes popřela informace o tom, že by ukrajinské jednotky na východě země bojovaly v obklíčení vzbouřeneckých oddílů. O možném obklíčení ukrajinských jednotek se během dne šířily zprávy zejména z města Debalceve, které leží na silnici spojující Doněck s Luhanskem. Podle Kyjeva jde jen o poplašné zprávy, jejichž cílem je demoralizovat armádu.