Aysha King

Aysha King Zdroj: YouTube.com

Britský chlapec s rakovinou, který má být léčen v Česku, opustil španělskou nemocnici

Pětiletý Ashya King, jemuž britští rodiče chtějí v Česku zajistit speciální léčbu rakoviny mozku, dnes opustil v sanitce španělskou nemocnici. Informovala o tom britská, francouzská a španělská média, podle nichž se předpokládá, že hoch bude letecky přepraven do Prahy. Tam se jeho léčby má ujmout Protonové centrum.

Chlapec byl léčen v Británii, ale jeho rodiče Brett a Naghemeh Kingovi chtěli léčbu, kterou Britové nebyli s to nabídnout. Syna proto koncem srpna bez vědomí lékařů z nemocnice odvezli. Británie manžele podezírala ze zanedbání péče a vydala na ně zatykač. Kingovy nakonec zadržela policie ve Španělsku, kam se prý rodina vydala proto, aby prodejem své rekreační nemovitosti získala peníze na speciální protonové léčení. Manželé Kingovi skončili na několik dnů ve vazbě a Ashya v nemocnici v Malaze. Rodiče byli na svobodu propuštěni poté, co britské úřady pod tlakem veřejného mínění stáhly mezinárodní zatykač.

Kingovi se již v srpnu obrátili na pražské Protonové centrum, které souhlasilo s tím, že Ashyu přijme. Britský soud v pátek povolil převoz pětiletého Brita do České republiky.

Ve Fakultní nemocnici v Motole dnes projednává detaily transportu a také potřebné léčby skupina odborníků, která se má k případu vyjádřit před veřejností v 10:00 SELČ.

Peníze na léčbu podle deníku The Daily Telegraph sbírá pro Kingovy organizace Kids'n'CancerUK, které podle zpráv z minulého týdne už dárci poslali přes 50.000 liber (1,7 milionu Kč). Navíc se prý objevil anonymní dárce, který hodlá případně chybějící částku na úhradu léčby doplatit.