Aysha King

Aysha King Zdroj: YouTube.com

Kontroverzní případ těžce nemocného pětiletého Brita končí v Praze

Statisíce podpisů, obrovská podpora britské veřejnosti, peníze na léčení získané přes charitu a odvoz do protonového centra do Prahy, to je případ těžce nemocného pětiletého Brita.  nedávno podstoupil operaci nádoru na mozku a lékaři v Anglii oznámili, že alternativní terapie, kterou nabídli v Česku, chlapci s rakovinou nepomůže. Rodiče se ale vzepřeli, odvezli dítě do Španělska a pojedou s ním nakonec k nám.

Aysha je nejmladší ze sedmi dětí, které mají Brett King (51) a Neghemeh Kingová (45). Ve snaze zachránit a vyléčit své dítě se odhodlali k velmi neobvyklému kroku: Odvezli syna proti názoru lékařů ze Southamptonu, kde byl léčen, do nemocnice ve španělské Malze. Rodiče tam ale byli zatčeni. Britské úřady se totiž obávaly o zdraví dítěte. To rozpoutalo obrovskou vlnu sympatií s klukem i jeho rodiči a nakonec úřady souhlasily s tím, aby dítě bylo odvezeno do protonového centra do Prahy, kde mu bude poskytnuta péče. Rodiče jsou také na svobodě.

Pražské centrum to potvrdilo v sobotu a kluk by mohl být převezen do české metropole již v nejbližších dnech.

Rodina Kingových se rozhodla prodat byt, aby synovi zachránila život, protože léčba je drahá. Odhaduje se, že v Praze bude stát celkem kolem dvou milionů korun a ty zatím nepřinesla ani sbírka na kluka. Podle sdělení českých zdravotnických zařízení by mohl Aysha dostat u nás nejenom protonovou terapii, ale i následnou chemoterapii.