Ve Vilémově na Havlíčkobrodsku se zřítil most. Záchranáři vyprošťují zavalené lidi

Ve Vilémově na Havlíčkobrodsku se zřítil most. Záchranáři vyprošťují zavalené lidi Zdroj: repro ČT24

Ve Vilémově na Havlíčkobrodsku se zřítil most. Záchranáři vyprošťují zavalené lidi

Šest lidí zasypal most, který se dnes odpoledne zřítil ve Vilémově na Vysočině. Podle policie šlo o dělníky, tři zřejmě byli Češi a tři Slováci. Jeden muž byl se středně těžkým zraněním přepraven do nemocnice, další dělník má podle záchranářů zavalené nohy. Lékaři ani záchranáři na místě zatím nemohou potvrdit, že je na místě mrtvý.

Neštěstí se stalo na silnici II/345, která je kvůli rekonstrukci uzavřena pro dopravu. Záchranné práce zřejmě ještě potrvají řadu hodin.

Policie se o pádu mostu dozvěděla z volání na tísňovou linku ve 14:41. Podle ředitelky krajské záchranky Vladislavy Filové byl první ošetřený muž zasažený kusem zdiva z padajícího mostu, utrpěl zřejmě středně těžké poranění. "Komunikujeme s dalším mužem, který má zavalené nohy," uvedla. Záchranáři budu moci muže vyprostit, až se podaří sutiny mostu stabilizovat.

Na místě zasahuje nejméně pět hasičských jednotek, policisté a záchranáři. Na místě jsou kynologové. Hasičům bude pomáhat také Vyhledávací a záchranný odřad do obydlených oblastí USAR, který má speciální techniku na vyhledávání lidí v sutinách.

Ředitel havlíčkobrodských hasičů Luboš Vacek na místě neštěstí novinářům řekl, že nejdříve je potřeba stabilizovat těleso mostu, aby nebyli ohroženi zasahující hasiči. "Tady není místo pro těžkou techniku, to by mohlo situaci naopak zhoršit. Jde hlavně o práci rukou a menšího nářadí," uvedl. Takový zásah se podle něj řeší několik hodin až dnů.

Zřícený silniční most na Havlíčkobrodsku opravuje jako subdodavatel společnost Bögl & Krýsl, která figuruje i v případech tragických zřícení mostů ve Studénce a na východě Slovenska. ČTK to oznámila firma M - Silnice, která spolu se společností Strabag zastřešuje opravy celé silnice.

"Naši lidé tam byli přibližně týden, měli na starosti přípravné práce pod mostem, kde se dělníci pohybovali i v okamžiku neštěstí. Na stavbě měli být už od začátku srpna, ale vše mělo měsíc zpoždění," řekl serveru iDnes právní zástupce firmy Radek Ondruš. "Momentálně může naše společnost potvrdit pouze informaci, že naši zaměstnanci se účastnili na přípravných pracích pod mostem v Golčově Jeníkově. Odtěžení zásypu mostu naše firma neprováděla," uvedla v prohlášení tisková služba firmy. Její zástupci jsou nyní na místě neštěstí.

Oprava mostu byla součástí velké krajské investice do modernizace silnice mezi Chotěboří a Golčovým Jeníkovem, která bude stát kolem 160 milionů korun. Práce začaly v létě.

Most se podle starosty Vilémova Jiřího Lebedy zlomil v polovině. "Při nějakých pracích, kdy se měl rozebrat, se zlomil v půlce a spadl," řekl ČTK. "Na místě jsou velké manévry záchranářů. Problém pro ně ale je, že most se rozlomil na dva velké bloky, které se budou těžko odstraňovat," doplnil.