Sumit NATO

Sumit NATO Zdroj: EPA

Začal summit NATO. První na programu budou Afghánistán, Ukrajina a Blízký východ

Afghánistán bude prvním z témat dvoudenního summitu Severoatlantické aliance, který dnes začíná ve velšském Newportu. Dvoudenní schůzka se koná v době, kdy NATO jasně hovoří o nutnosti přehodnocení bezpečnostní situace v Evropě po ruském postupu na Krymu na na východě Ukrajiny.

Jednání lídrů aliančních zemí s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem bude druhým významným bodem dnešního programu.

Za Českou republiku se summitu účastní prezident Miloš Zeman spolu s ministry obrany Martinem Stropnickým a zahraničí Lubomírem Zaorálkem.

V Afghánistánu NATO na konci roku po více než desetiletí ukončí rozsáhlou mezinárodní misi ISAF. Její partneři jsou hosty dnešního jednání. Kábul, kde stále není znám výsledek nedávných prezidentských voleb, bude reprezentovat ministr obrany.

Od příštího roku chce aliance na omezenou dobu v zemi ponechat asi 12.000 lidí v rámci výcvikové a podpůrné mise s názvem Resolute support (rozhodná podpora). Stále chybí potřebné právní podklady, alianční představitelé ale v kuloárech dávají najevo opatrný optimismus. Aliance také plánuje výraznou finanční podporu afghánských bezpečnostních sil, jejichž 350.000 členů převezme od počátku roku 2015 plnou odpovědnost za bezpečnost v zemi.

Na jednání s Porošenkem lídři aliančních zemí zopakují svou podporu Kyjevu a potvrdí připravenost výrazně se podílet na reformách ukrajinského bezpečnostního sektoru. Případné otázky dodávek zbrojního materiálu ale bude muset Porošenko řešit při dvoustranných jednáních. Jak novinářům před summitem řekl významný alianční činitel, NATO jako takové "žádné zbraně nemá". Diskuse se nejspíš povede také o ukrajinském obnoveném zájmu o členství v NATO, kam má od summitu v Bukurešti v roce 2008 v zásadě otevřené dveře.

Večer se lídři aliančních zemí sejdou na neformální večeři. Na ní se čeká strategická debata o těchto tématech, ale také třeba o rostoucím nebezpečí, které plyne z posilování islámských radikálů na území Sýrie a Iráku.