Putin a Porošenko se přý dohodli na příměří

Putin a Porošenko se přý dohodli na příměří Zdroj: EPA

Porošenko tvrdí, že se dohodl s Putinem na příměří. Kreml to popírá

Úřad ukrajinského prezidenta dnes oznámil, že Petro Porošenko se s Vladimirem Putinem dohodli na trvalém příměří v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny. Kreml to ale popřel a uvedl, že Rusko není účastníkem ukrajinského konfliktu a příměří tedy uzavřít nemůže. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov pouze připustil, že ruský prezident a Porošenko se v telefonátu "do značné míry shodli na krocích, které mají k trvalému příměří vést". Vůdci samozvané Doněcké lidové republiky jsou podle agentury Interfax ochotni s Kyjevem o příměří jednat.

Kancelář ukrajinského prezidenta v krátkém sdělení bez dalších podrobností oznámila, že Porošenko a Putin se "domluvili na trvalém příměří"; později tuto formulaci upravila a informovala, že prezidenti se "dohodli na mechanismu příměří". "Bylo dosaženo vzájemné dohody týkající se kroků, jež umožní nastolení míru," píše se v prohlášení.

Putin je dnes na návštěvě Mongolska a jeho mluvčí rozhovor s Porošenkem interpretoval jinak než ukrajinská strana. Podle něj se státníci "do velké míry shodli na krocích, které by přispěly k uzavření brzkého příměří mezi ukrajinskou armádou a povstalci na jihovýchodě země".

Zástupci proruských separatistů na Ukrajině uvedli, že jsou ochotni s Kyjevem o politickém řešení konfliktu jednat, ale pouze v případě, že ukrajinské jednotky budou příměří skutečně dodržovat, uvedla agentura Interfax. Představitelé Doněcké lidové republiky neuvedli, zda případnou dohodu o příměří budou dodržovat povstalci. Jednostranné desetidenní příměří, které Porošenko vyhlásil v červnu, separatisty ke klidu zbraní nepřimělo, připomněla agentura AP.

To, že by příměří mohlo situaci na východě Ukrajiny vyřešit, zpochybnil mluvčí ministerstva obrany neuznané povstalecké Doněcké lidové republiky Vladislav Brig. Podle něj Porošenko nedokáže všechny ukrajinské jednotky přimět, aby přestaly bojovat. "Porošenko neovládá všechny trestné jednotky (armádní jednotky nasazené proti povstalcům - pozn. ČTK) a neexistuje jistota, že se tyto oddíly podřídí jeho rozhodnutí," citovala jej agentura RIA Novosti. "Doněcká (povstalecká) armáda nepřestane střílet až do okamžiku, kdy na Donbasu nebudou (ukrajinské) jednotky," dodal.

Jeden z předáků proruských povstalců na východě Ukrajiny Miroslav Rudenko zprávu údajném příměří uvítal, podle agentury DPA ale řekl, že Kyjev nejdříve bude muset dokázat, že to s klidem zbraní myslí vážně.

Putin a Porošenko minulý týden jednali o Ukrajině v běloruském Minsku. Jejich setkání ale žádný průlom nepřineslo a spíše ukázalo, že oba politici se dál značně liší v tom, co považují za nejlepší řešení pro východ Ukrajiny, kde bojují proruští separatisté proti ukrajinské vládě. Kyjev a jeho západní spojenci obviňují Rusko, že na straně povstalců stojí i jeho vojáci; Moskva taková tvrzení opakovaně odmítá.