Fico a Sobotka

Fico a Sobotka Zdroj: ČTK

Odmítáním sankcí chtějí premiéři dosáhnout toho, aby se nestalo nic, píše slovenský tisk

Odmítaní tvrdších sankcí vůči Rusku a naopak prosazování diplomatických jednání ze strany premiérů Slovenska, Maďarska a Čëska v souvislosti s vojenským konfliktem na Ukrajině podle slovenského listu Sme ve skutečnosti znamená požadavek těchto politiků nedělat vůbec nic. Populističtí politici Robert Fico, Viktor Orbán či Bohuslav Sobotka nejsou až tak hloupí, aby nevěděli, že vyjednávání nic nevyřeší, napsal dnes deník.

Postoj premiérů k protiruským sankcím list přirovnal k postupu západních mocností vůči nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi v případě Mnichovské dohody z roku 1938, na jejímž základě tehdejší Československo muselo odstoupit Německu část svého území.

"V lepším případě je za tím (odmítáním sankcí) jen naivní představa, že když obětujeme Ukrajinu, Putin se nasytí a nás (chráněných NATO a Evropskou unii) už nechá v klidu. Navíc je v tom vypočítavost, že my jako země budeme moci s Putinem obchodovat o to výhodněji, o co lepší na něj uděláme dojem," míní deník.

Za postojem premiérů je podle komentátora snaha zalíbit se nacionalistům a extremistům, kterým se ruský prezident Vladimir Putin upřímně líbí a kteří tvoří velkou část voličů všech tří premiérů. "Platí to zejména pro Sobotku, nejslabšího z trojice, těžce lavírujícího proti silnému proputinovskému křídlu vlastní strany," soudí list. 

Fico a Orbán se žádným proputinovským křídlem ve straně bojovat nemusejí; naopak - stojí v jeho čele a sankce odmítají z vlastního hlubokého přesvědčení, píše Sme.