Chat

Chat Zdroj: Profimedia

Chatování mezi mužem a ženou je nástrojem ďábla, říkají islámské autority v Egyptě

Online chatování mezi muži a ženami, kteří nejsou příbuzní, je „nábožensky nepřípustné, protože je jedním z nástrojů ďábla a způsobem šíření sváru a korupce“. Tak zní fatva (doporučení) jedné z nejvyšších muslimských autorit v Egyptě, která byla zveřejněna v pátek. Informoval o tom web Gulf News.

Instituce Dār al-Iftā', která fatvu vydala, patří k vůbec nejvýznamnějším islámským institucím v Egyptě, řídí se podle ní náboženský život místních muslimu. V doporučení se také praví, že žena by neměla posílat fotky cizím lidem, protože tím chrání sebe a zachovává si svoji důstojnost. Pokud tak učiní, riskuje, že „morální devianti“ fotky zneužijí.

„Podobné rozhovory mezi chlapcem a dívkou vedou k nezákonným vztahům a jsou škodlivé pro společnost,“ řekl k fatvě i Abdul Hamíd Al Attraš, starší klerik na prestižní univerzitě Al Azhar.

Naopak jiní odborníci na islám považují doporučení za nesmyslné, neboť chatování má být hodnoceno podle obsahu a ne podle toho, zda je nábožensky přípustné či nikoli.

Fatva vyvolala v posledních dnech velkou diskusi na egyptských sociálních sítích a tam byla podrobena kritice a zejména mladí Egypťané si z ní dělají srandu.

Navíc internet, a tím pádem i chatování, jsou v Egyptě velmi populární. V zemi, která má kolem 90 milionů obyvatel, používá web kolem 40 milionů lidí.