Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Podle Babiše nejsou protiruské sankce úspěšné. Lepší prý budou diplomatická řešení

Evropská unie není podle vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) úspěšná ve vyjednávání v rusko-ukrajinském sporu. Dosavadní protiruské sankce byly neúspěšné, řekl dnes Babiš novinářům po zahájení kampaně pro senátní a komunální volby. Šéf vládního hnutí dodal, že preferuje diplomatická řešení.

Česká republika by podle Babiše měla jako součást unie a NATO vystupovat jednotně. Také by měla poskytnout Ukrajině humanitární pomoc, například ve formě polní nemocnice, uvedl šéf ANO.

Rezervovaně se ke zpřísnění protiruských sankcí o víkendu vyjádřil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj je jedinou cestou z ukrajinské krize mírový plán ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Sankce podle premiéra přínos zatím nemají a Česko si vyhradilo právo s částí unijního návrhu na jejich zpřísnění z ekonomických důvodů nesouhlasit. Sobotku za to kritizovala opozice, pro zpřísnění sankcí se vyjádřil i šéf koaličních lidovců Pavel Bělobrádek.

Babiš dnes řekl, že dosavadní výzvy unie vůči Rusku nebyly efektivní. "EU není úspěšná ve vyjednávání tohoto sporu. Jakékoliv sankce nebyly úspěšné, preferuji diplomatickou cestu, je potřeba najít řešení," řekl. Podle něj je debata o sankcích předčasná, když není jasné, jak by další postihy měly vypadat. "Dělejme sankce, které mají účinek, abychom přinutili Rusko k nějakému řešení a zastavení agrese," doplnil.

Názor Sobotky přímo komentovat nechtěl. Na Bělobrádkovu adresu Bělobrádka ale řekl, že by neměl napadat premiéra, když nejsou známy detaily, když se neví, co přesně se na víkendovém summitu unie dělo. Postoj k sankcím by se podle Babiše měl řešit v koalici.

Podle Babiše se dopad sankcí na českou ekonomiku někdy přeceňuje. "Stát nemůže dopředu akceptovat stížnosti firem, které jsou bezvýznamné. Export 300 milionů potravin je skutečně bezvýznamná záležitost pro naši ekonomiku," uvedl. Ministerstvo zemědělství dříve uvedlo, že čeští vývozci zemědělských komodit a potravin kvůli sankcím na vývoz do Ruska přijdou do konce roku na tržbách až o 300 milionů korun.

Summit EU o víkendu rozhodl, že Evropská komise společně s diplomaty navrhne další přitvrzení protiruských sankcí. Vláda by o nich mohla jednat už ve středu. Za kontraproduktivní kritizovalo sankce také Slovensko. USA krok EU uvítaly.