Miloš Zeman navštívil 1. září prvňáky

Miloš Zeman navštívil 1. září prvňáky Zdroj: ČTK

Zeman přivítal prvňáčky a zadoufal, že jim rodiče pořídí tablety

Prezident Miloš Zeman zahájil školní rok v Základní škole Charlotty Garriuge Masarykové. Lánským mladým školákům spolu s chotí Ivanou předali hlavolamy a popřál dětem, aby jim rodiče koupili tablety.

S tablety by tak nemusely děti nosit těžké učebnice a měly by všechno pohromadě v jednom zařízení, poznamenal Zeman při návštěvě školy. Stejně tak se Zeman zavzpomínal na doby, kdy musel sedět ve školních lavicích s rukama za zády. Zeman to údajně dětem i názorně předvedl.

Prezident také zmínil výraznou změnu, kterou navrhuje ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) – jedná se o posunutí výuky z osmé na devátou hodinu ranní. „Jsem zvědav, jak se mu to povede,“ poznamenal prezident.

Minulý školní rok prezident zahajoval školní rok na soukromém pražském gymnáziu Amazon. Studovala tam i jeho dcera Kateřina, která letos odmaturovala a měla by začít studovat na univerzitě ve švédském Lundu. Základní škola Charlotty Garrigue Masarykové byla otevřena v roce 1932, na její stavbu přispěl i prezident Masaryk. Školní rada školu pojmenovala podle zesnulé prezidentovy manželky.

Škola v Lánech fungovala od roku 1795, vyučovalo se postupně v několika různých budovách. V roce 1983 přibyl pavilon pro první stupeň. Letos usedne v ČR podle kvalifikovaného odhadu ministerstva školství do lavic 115.000 prvňáčků, což je oproti loňsku asi o 4000 více. Základní školy bude navštěvovat 853.400 dětí, na středních se bude vzdělávat asi 405.400 studentů a na konzervatořích kolem 3400 žáků. Ve Středočeském kraji bylo letos do prvních tříd zapsáno asi 14.300 prvňáků, loni jich bylo přes 13.100. Každý rok mají zhruba dvě tisícovky dětí odklad zahájení docházky.

Ve středních Čechách je 476 základních škol a celkem 1301 školských zařízení včetně mateřských, středních, uměleckých a speciálních škol.