Překvapení: Většina mladých Evropanů je proti legalizaci marihuany

Překvapení: Většina mladých Evropanů je proti legalizaci marihuany Zdroj: Profimedia.cz

Překvapení: Většina mladých Evropanů je proti legalizaci marihuany

Je to sice jen něco málo přes polovinu, ale většina mladých Evropanů ve věku 15 až 24 let je proti legalizaci marihuany. Ukázal to průzkum Eurobarometru. Až 90 procent dotázaných by ale nechalo mimo zákon tvrdé drogy, jako je heroin, kokain a extáze. Průzkumu se zúčastnilo více než 13 tisíc mladých lidí.

Průzkum se uskutečnil v červnu letošního roku. A 53 procent mladých lidí v něm odpovědělo, že by marihuanu zakázalo. Větší postih by se měl týkat i drogových dealerů. Přestože v EU je volný prodej konopí nezákonný, tak většina států přivírá oči, pokud někdo drží malé množství drogy a používá ho pro osobní spotřebu. Stejná situace panuje i v České republice.

Průzkum také potvrdil, že mladí Češi jsou nejčastějšími kuřáky marihuany, celá čtvrtina ji kouřila v posledním měsíci. K velkým konzumentům patří ji Francouzi a Irové. Naopak nejméně ji používají mladí Malťané, Rumuni, Řekové a Kypřané.

U údajů shromážděné Evropským monitorovacím centrem pro drogy a drogovou závislost vyplývá, že užívání drog a zneužívání alkoholu začíná už během let na základní škole.