Židovka si vzala araba

Židovka si vzala araba Zdroj: Reuters

Sňatek Araba a Židovky víří izraelskou společností

Poté, co izraelský deník Haarec informoval o sňatku židovské dívky s muslimským mužem, rozproudila se Izraelem diskuse, jak vlastně přijímat „smíšená“ manželství odlišných náboženských kultur. Izraelský deník Haarec na svých webových stránkách uvádí, že jsou to izraelští Židé, kteří tento jev přijímají s menším nadšením.

Proti sňatku se v telavivských ulicích demonstrovalo. Ne všichni jej sice vnímají s nelibostí, značná část společnosti však s takovým sňatkem nesouhlasí, napsal také včera deník Haarec. V porovnání s izraelskými Araby jsou titíž Židé méně tolerantní.

Izraelská organizace Lehava, která bojuje proti asimilaci, uspořádala protest proti sňatku Židovky s Arabem. Morela Malkaová musela před svatbou konvertovat k islámu, aby byl její svazek s Mahmúdem Mansúrem platný. Případ vyvolal v izraelském tisku velkou pozornost. Deník Haarec k tomu poznamenal, že to svědčí o stavu izraelské společnosti, protože je těžké představit si podobný zájem o sňatek mezi křesťankou a židem v Evropě.

Izraelský zákon nepovoluje sňatky lidí odlišného náboženského vyznání. Pokud pár nepřistoupí na jednu víru, musí se nechat oddat mimo Izrael a doma pak nechat manželství jenom zaregistrovat, nebo žít v partnerství.

Hnutí Lehava ohlásilo na den svatby protestní akci a budoucí manželé z Rišon Lecionu se kvůli tomu obrátili na soud. Ten rozhodl, že se protest konat může, ale ve vzdálenosti alespoň 200 metrů od hodovní síně. Soud se opřel o názor, že nelze nikomu upřít právo na shromažďování a že zároveň je nutné ochránit právo druhé strany na soukromí.

Haarec upozornil, že zatímco soudci takto jemnocitně rozhodovali v případě rasistické akce, bez okolků v minulosti zakázali protesty na jiná témata - například před deseti dny nedostali organizátoři povolení k demonstraci proti válce v Pásmu Gazy. Mnoho lidí také skončilo v rukou policie při sociálních protestech pořádaných kvůli vysokým životním nákladům.

Izraelská společnost Dialog zveřejnila dnes čerstvý průzkum, který potvrzuje hluboce zakořeněný odpor ke smíšeným manželstvím v Izraeli. Až 75 procent dotázaných Židů v něm odpovědělo, že by odmítlo uzavřít sňatek s vyznavačem jiné než židovské víry. Mezi arabskou populací Izraele je proti smíšeným manželstvím 65 procent lidí. Třetina Arabů se domnívá, že při výběru partnera nerozhoduje víra, mezi Židy si to myslí jen pětina dotázaných. Podle průzkumu by 60 procent Židů bylo proti tomu, aby někdo z rodiny udržoval blízký vztah s osobou jiného vyznání, u Arabů by se proti postavilo 54 procent dotázaných.