Na východě Ukrajiny probíhá velká bitva, mluví se i o nasazení tanků

Na východě Ukrajiny probíhá velká bitva, mluví se i o nasazení tanků Zdroj: ČTK

Při útoku na kolonu ukrajinských uprchlíků zemřely desítky lidí

Desítky mrtvých a velký počet zraněných, včetně žen a dětí, si údajně dnes ráno vyžádal incident na východě Ukrajiny, při němž prý povstalci ostřelovali konvoj s uprchlíky. Mnozí prý shořeli zaživa. Podle mluvčího ukrajinské armády vzbouřenci zaútočili na kolonu vojenských autobusů, která vyvážela uprchlíky z míst bojů u obce Chrjaščuvate na předměstí Luhanska. Povstalci odpovědnost popírají.

"Rebelové konvoj očekávali a zcela ho znicili. Mnoho lidí bylo zabito, jsou mezi nimi ženy a děti," řekl novinářům mluvčí Andrij Lysenko. "Ještě se nám nepodařilo sečíst množství obětí," dodal s tím, že jde o desítky mrtvých. 

Kolik lidí armáda převážela, není podle něj přesně známo. Podle ukrajinských médií někteří lidé shořeli přímo v autobusech zasažených palbou z minometů a raketometů Grad. Podle listu Ukrajinska pravda byla kolona označena bílými prapory.

Andrej Purgin, vicepremiér samozvané Doněcké lidové republiky, odpovědnost vzbouřenců odmítl. "Tu silnici neustále raketami ostřelují sami Ukrajinci. Vypadá to, že teď zabili možná víc civilistů, než za celou dobu předtím. Naše jednotky nemají sílu k tomu, aby tuto oblast zasáhly raketami Grad," řekl Purgin agentuře Reuters.

Jiní předáci rebelů podle BBC rovnou celý incident popřeli jako propagandu Kyjeva.

K incidentu podle Lysenka došlo na silnici mezi obcemi Chrjaščuvate a Novosvitlivka, což je v těchto dnech oblast zřejmě nejsilnějších bojů. Silnice procházející oběma obcemi spojuje Luhansk s ruskou hranicí. Právě po ní by měl směřovat do Luhanska ruský humanitární konvoj, který na ruské straně hranic čeká na odbavení a bezpečnostní záruky.

Ukrajinská armáda dnes oznámila, že v noci dokončila obklíčení důležitého železničního uzlu Horlivka a blokuje povstalce ve městech Ilovajsk a Alčevsk. Vzbouřenci údajně vůbec poprvé nasadili mohutné raketomety Uragan, jimiž zaútočili na obec Novokaterynivka jihovýchodně od Doněcka. Údaje o obětech zprávy ukrajinského velení neobsahují. 

Tvrdé boje podle Kyjeva pokračují u Luhanska, který armádní jednotky minulý týden obklíčily a nyní prý už i část města osvobodili, zatímco rebelové tvrdí, že ulice přecházejí v tvrdých bojích z rukou do rukou. Bojové operace se soustřeďují do okolí obce Stanycja Luhanska severovýchodně od města. U Doněcka se bojuje v trojúhelníku mezi městy Jenakijeve, Šachtarsk a Charcyzk, zejména u obce Nyžňa Krynka.

Povstalecké zprávy z bojišť informace ukrajinského velení vyvracejí. U Ilovajska údajně vzbouřenci zničili čtyři armádní tanky a několik zásobovacích vozidel. Šest tanků bylo prý vyřazeno u obce Novosvitlivka na silnici mezi Luhanskem a ruskou hranicí.

Ruští pohraničníci tvrdí, že dnes v Rostovské oblasti našli v tříkilometrové vzdálenosti od hranic s Ukrajinou krátery po výbuchu osmi granátů, které podle nich byly vystřeleny z ukrajinské strany. Incident si nevyžádal oběti, ani raněné.