Špotáková

Špotáková Zdroj: Reuters

Oštěpařka Barbora Špotáková se stala mistryní Evropy

Oštěpařka Barbora Špotáková poprvé vyhrála mistrovství Evropy. Ve finále v Curychu hodila pátým pokusem 64,41 metru a o 20 cm porazila Srbku Tatjanu Jelačovou. Další českou medaili přidala Anežka Drahotová, která obsadila třetí místo v chůzi na 20 km. Devatenáctiletá juniorská mistryně světa zlepšila o pět sekund vlastní národní rekord na 1:28:08 a prohrála pouze se zlatou Ruskou Elmirou Alembekovovou a Ukrajinkou Ljudmilou Oljanovskou.

Letos neporažená světová rekordmanka, mistryně světa a dvojnásobná olympijská vítězka Špotáková dosud měla z ME stříbro z roku 2006 z Göteborgu a bronz o čtyři roky později z Barcelony. V Curychu to od první série vypadalo na její souboj s letošní světovou jedničkou a mistryní Evropy z roku 2010 Němkou Lindou Stahlovou. Ta se dostala do vedení hodem dlouhým 63,91 metru, Špotáková hodila prvním pokusem o 105 cm méně.

V dalších sériích se česká atletka marně snažila zlepšit, třikrát nedokázala ani přehodit šedesátku. Až v páté sérii ji vybudilo zlepšení Srbky Jelačové na 64,21 a odpověděla pokusem o 20 cm delším. Pak už se pořadí na medailových pozicích nezměnilo.

Je to doma, ale musela jsem v sobě objevit tu bojovnici, dneska to bylo hrozné a vůbec nevím proč. Sice ten výkon je špatný, povedl se jenom jeden hod, ale nakonec se můžu pochválit za to, že jsem zabojovala, vytáhla jsem se z hrozného marastu," hodnotila Špotáková.

Finálový závod jí dlouho připomínal zlý sen. "Já jsem si tam řekla, že tohle je třeba moje poslední Evropa v životě. Teď jsem tam viděla trenéra, který omdléval, je super, že se to povedlo, ale pyšná na to, jak jsem házela, nejsem. Ale to už je druhá věc, na to se historie neptá," radovala se.

Tyčkařce Jiřině Svobodové snaha o obhajobu předloňského titulu z Helsinek nevyšla. Ve finále skočila 445 centimetrů na třetí pokus, o deset centimetrů výš už neuspěla a obsadila šesté místo. Zvítězila Ruska Anželika Sidorovová, která jako jediná překonala 465 cm.

Překážkář Petr Svoboda, bývalý manžel nejlepší české tyčkařky, skončil pátý. Po vážném zranění achilovky a dlouhé závodní pauze předvedl v semifinále svůj nejlepší letošní výkon 13,39, ve finále byl o 24 setin pomalejší a doběhl na šestém místě, po diskvalifikaci původně bronzového Francouze Dimitriho Bascoua se ale posunul výš. Vyhrál Rus Sergej Šubenkov.

Drahotová, která úspěšně kombinuje chůzi s během a jízdou na kole, už letos zazářila na juniorském MS v Eugene, kde vyhrála chůzi na 10 km v nejlepším světovém čase své věkové kategorie. V ulicích Curychu se dnes prosadila i na dvojnásobné trati.

"Jsem moc spokojená, medaile je pro mě cenná, bylo ve startovní listině hodně chodkyň s lepšími časy," radovala se Drahotová. Chvíli dokonce věřila i v lepší medaili, neboť na 17. kilometru se cítila skvěle, ale pak jí došly síly. "Být to o kilometr delší, tak opravdu nevím. Potřebuju si po závodu lehnout a oni hned přivezli kolečkové křeslo. Já jsem se snažila rychle vstát, abych neměla fotky na vozíku," usmívala se.

Nejvyšší účastnice celého pole často odvážně udávala tempo a při rozhodujícím úniku čtyři kilometry před cílem byla ve vedoucí trojici. Z ní se po dalších dvou kilometrech začala nezadržitelně vzdalovat Ruska Alembekovová. Drahotová až do cílové rovinky byla na druhém místě, až v závěru ji o sekundu předstihla Oljanovská.

Druhá česká chodkyně Lucie Pelantová odstoupila na osmém kilometru v době, kdy byla na posledním místě.

Svobodová se od začátku soutěže tyčkařek výkonnostně trápila, ale vzhledem k průběhu sezony nakonec byla spokojená. "Bylo to od začátku takové divné, ale jsem strašně ráda, jak dopadlo celé ME i celá tahle sezona," zhodnotila Svobodová.

Letos jen jednou skočila 460, dnes musela od začátku opravovat a unavila se. "Ty opravy mi daly zabrat. Ale užívala jsem si to. Výkon na prd, ale umístění ještě docela jakžtakž," prohlásila. V koutku duše ji mrzelo, že zlato bylo za 465 cm a medaile za 460. "Nekončím, snad ještě budu pár let skákat a vynahradím si to," věřila.

Jestliže středa patřila britským atletům, dnes nejvíc zářili Francouzi. Trojskokan Benjamin Compaoré se hned prvním pokusem 17,46 m vyhoupl do čela letošních evropských tabulek a nikoho už před sebe nepustil. Získal svou první velkou medaili a i druhý pokus 17,18 m by mu stačil na zlato. Osmatřicetiletý italský veterán Fabrizio Donato, obhájce zlata z Helsinek, se musel spokojit jen se sedmým místem.

Evropský rekordman ve steeplu Mahiedine Mekhisi mohl získat třetí kontinentální zlato v řadě. Do cílové rovinky vbíhal s velkým náskokem a mával nad hlavou svlečeným dresem, za což nejprve dostal jen žlutou kartu, posléze však byl diskvalifikován. Francie však o zlato nepřišla, získal ho původně druhý Yoann Kowal.

A do třetice sedmiboj, v němž pro zranění chybí několik špičkových závodnic, začala nejlépe Francouzka Antoinetta Nanaová-Djimouová. Časem 13,05 s na překážkách vykročila k obhajobě evropského zlata a nejrychlejší byla i na dvoustovce. Po prvním dnu však vede devatenáctiletá Belgičanka Naffisatou Thiamová především díky skvělé výšce. Se 197 centimetry by měla slušné šance i mezi výškařskými specialistkami. Eliška Klučinová sedmiboj vzdala po úvodních překážkách, při nichž si poranila nárt.