Miroslav Šlouf

Miroslav Šlouf Zdroj: ČTK

Do komunálních voleb jde i hnutí bývalých zemanovců, ale bez Šloufa

Patnáct kandidátek v Čechách a jednu na Moravě postavilo do podzimních komunálních voleb Politické hnutí Obroda. Vedení hnutí to oznámilo dnes na tiskové konferenci. Hnutí v červnu založili bývalí členové Strany práv občanů - zemanovci (dnes SPO) a jehož čestným předsedou je někdejší blízký spolupracovník prezidenta Miloše Zemana Miroslav Šlouf.

Sám Šlouf odmítl, že by plánoval kamkoli kandidovat. "Už nechci být ani prezidentem, ani předsedou vlády, ani kancléřem na Hradě," řekl v narážce na dřívější spekulace o svém možném angažmá. "Nepočítám s tím, že bych do něčeho kandidoval," doplnil s tím, že je v nově vzniklém hnutí připraven hlavně radit na všech úrovních.

V Praze sestavila Obroda 65člennou kandidátku do zastupitelstva hlavního města, v jejímž čele bude předseda hnutí Jiří Bejlovec. Obroda jde podle něj do voleb s mottem "Dobré zachováme, špatné změníme" a programem postaveným na čtyřech pilířích - ochrana slabších, ochrana budoucnosti, možnost žít důstojně a podpora vzdělání a vlastenectví.

Kromě zastupitelstva hlavního města budou kandidáti hnutí usilovat o proniknutí do zastupitelstva na Praze 11, a to na kandidátce tamní občanské iniciativy.

Hnutí má podle Bejlovce asi 150 členů a chce sázet na spolupráci se sympatizanty. Příkladem toho je kandidátka v jihočeském Týně nad Vltavou vedená Miloslavem Kožnarem, kterou tvoří 21 lidí, z nichž ani jeden prý není členem Obrody. "Nemyslím si, že spolupráci s Politickým hnutím Obroda je nutno svázat se členstvím. Můžeme spolupracovat i takhle na volné bázi," poznamenal Bejlovec.