Afghánistán

Afghánistán Zdroj: ČTK

Afghánský útočník zabil u Kábulu amerického generála

Nestává se často, aby v bojích víceméně lokálního charakteru umírali dokonce i američtí generálové. Leč včera se tak v Kábulu stalo. Atentátník v uniformě Afghánské národní armády zabil dvouhvězdičkového amerického generála a čtrnáct dalších vojáků NATO zranil, mezi nimi brigádního generála Bundeswehru Michaela Bartschera, působícího jako poradce pro misi ISAF při afghánském ministerstvu obrany. Útočník při tom jako obvykle sám zahynul. To vypovídá mnohé o bezpečnostní situaci v zemi pod Hindúkušem a o tom, co spojenci reálně kontrolují.

Jde o nejvýše postavenou vojenskou osobu USA usmrcenou v Afghánistánu od svržení Tálibánu koncem roku 2001. Pro srovnání: za druhé světové války zahynulo celkem 71 generálů armády Spojených států, z toho „jen“ 24 padlo a podlehlo zraněním utrpěným v boji, zato však 47 jich přišlo o život v důsledku nebojových příčin, hlavně při haváriích, nehodách, na následky nemocí apod. V korejské válce (1950 až 1953) zahynul v boji jeden americký generál a jeden generálmajor. Vietnamská válka zasáhla vysoké šarže mnohem víc, neboť americká účast v ní také déle trvala. V boji přišli o život čtyři generálmajoři a tři brigádní generálové. Z nebojových příčin zemřelo pět generálů.

Střez se pomsty Afghánce!

Tato varovná slova britského spisovatele, novináře a básníka Rudyarda Kiplinga, prvního nositele Nobelovy ceny za literaturu z roku 1907, dnes opět nabývají na aktuálnosti. O smutných zkušenostech z afghánské války (1979 až 1989) by mohli vyprávět Rusové. Nejenže se stala jednou z hlavních příčin rozpadu Sovětského svazu, ale zahynulo v ní pět sovětských generálů, a nikoli pouze čtyři, jak se oficiálně tvrdilo. Do seznamu totiž nezahrnuli generálporučíka Pjotra Ivanoviče Škidčenka, jenž zahynul 19. ledna 1982 při sestřelení vrtulníku Mi-8, na jehož palubě se nacházel. Podle úřední verze byla příčinou letecká katastrofa, přičemž neuvedli, že se odehrála v afghánské provincii Paktíja, a tudíž generálporučíka nezahrnuli do seznamu obětí neblahé afghánské války. Až výnosem prezidenta Ruské federace ze 4. července 2000 P. I. Škidčenko obdržel posmrtně titul hrdina Ruska. Takže bacha, generálové, ani pro vás není bezpečno!