Pásmo Gazy

Pásmo Gazy Zdroj: ČTK

Nepokoje v Pásmu Gazy neutichly: Izraelci zasáhli další školu OSN

Izraelská armáda prohlásila za mrtvého svého vojáka, který v pátek zmizel v palestinském Pásmu Gazy. Třiadvacetiletý Hadar Goldin byl zabit v boji během izraelské operace v Gaze, oznámily dnes podle agentury Reuters ozbrojené síly. Dosud se předpokládalo, že Goldina unesli bojovníci palestinského radikálního hnutí Hamas. Izrael dál pokračuje v ostřelování města Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle Palestinců tu zasáhla jedna střela školu Organizace spojených národů, zahynulo přitom údajně deset lidí. Izrael incident prověřuje.

Podle agentury Reuters zasáhla střela vstup do školy OSN. Na místě prý zůstalo ležet kromě deseti mrtvých také 30 zraněných. Nedělní ostřelování cílů v Pásmu Gazy si podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádalo již více než 30 obětí.

Smrt izraelského poručíka Goldina oznámil zvláštní výbor v čele s hlavním rabínem ozbrojených sil. Podle armádního mluvčího napadli Goldinovu jednotku palestinští radikálové v okamžiku, kdy se chystala zničit jeden z podzemních tunelů spojujících Pásmo Gazy s Izraelem. Rabín a izraelský ministr obrany už navštívili rodinu mrtvého vojáka ve městě Kfar Saba na severu Izraele.

Goldin byl nezvěstný od pátku. Izrael se původně obával, že mladík během bojů padl do rukou Hamasu. Ozbrojené křídlo Hamasu, brigády Kásam, v sobotu uvedlo, že nemá informace o tom, kde by se voják mohl nacházet, a že mohl být zabit během izraelského leteckého útoku.

Potvrzením Goldinovy smrti stoupl počet obětí na straně Izraele na 67, z čehož je 64 vojáků a tři civilisté. V Pásmu Gazy bylo za poslední více než tři týdny bojů zabito podle palestinských úřadů více než 1700 lidí, většinou civilistů. Zraněno bylo údajně asi 9000 Palestinců. Více než 250.000 z celkového počtu 1,8 milionu obyvatel Pásma Gazy se uchýlilo do pod ochranu OSN.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu večer prohlásil, že Izrael je připraven pokračovat v boji proti radikálům v Pásmu, a to tak dlouho, dokud bude třeba. Izrael přitom z Gazy podle médií stáhl část svých pozemních jednotek a armáda uvedla, že je blízko hlavního cíle své ofenzivy, tedy zničení sítě tunelů prokopaných Hamasem na izraelské území. Podle Netanjahua budou vojenské akce pokračovat i po dosažení tohoto cíle, citovala jej agentura Reuters.