Ledový král ledového režimu

Ledový král ledového režimu Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

8 ruských lží o letu MH17

Ať už Rusko nese odpovědnost za sestřelení letadla malajsijských aerolinek či ne, rozhodně se velmi snaží o šíření takových informací, které by jakoukoliv ruskou účast na útoku na letadlo s 298 lidmi na palubě popíraly. Ukrajinský server Projectmaidan.com nyní zveřejnil osm nejzávažnějších ruských zavádějících informací, které vypustily ruská média bezprostředně po tragédii. Informaci přinesl web Projectmaidan.com.

Lež první. Putinovo prezidentské letadlo, jež využíval ke svým zahraničním cestám, se záměrně vyhýbalo ukrajinskému vzdušnému prostoru, protože se bálo sestřelení. Cílem ukrajinských rebelů bylo podle ruských médií ruské vládní letadlo. Ukrajinci si údajně spletli malajsijský a ruský letoun s Vladimirem Vladimirovičem, prý kvůli stejnému či podobnému barevnému provedení.

Lež druhá. Týká se informací, jež se objevovaly na neoficiálních ruských zpravodajských serverech těsně po sestřelení letadla, tedy v době, kdy ještě nebylo zcela jasné, o jaké letadlo se jedná, ani kdo byl na palubě atd. Krátce po pádu letadla však ruské servery zveřejnily informaci, kde již citovali ukrajinského prezidenta Porošenka, jež údajně označil letadlo za „letoun teroristů“. Podle serveru Euromaidan.com navíc zprávy obsahovaly spoustu gramatických chyb.

Lež třetí. Nemáme dostatečné vybavení. Na toto je jednoduchá odpověď, protože je fakt, že ruští separatisté takovými prostředky disponují.

Lež čtvrtá. My fakt nemáme to vybavení. Proti ruskému tvrzení, že nedisponují dostatečnými prostředky k tomu, aby sestřelili letadlo plné civilistů, které letělo ve výšce bezmála jedenácti kilometrů nad mořem, se zvedla velká vlna námitek. Protiletadlový systém BUK, jehož střela poslala letadlo malajsijských aerolinií k zemi, byla podle informací serveru Projectmaidan.com používaná již počátkem června.

Lež pátá. Dobrá, máme techniku, ale nefunguje. Poté, co se s určitostí potvrdila informace, že za sestřelení letadla může již zmíněný BUK, tedy ruští separatisté potvrdili, že jím disponují. V zápětí ale oznámili, že je údajně nefunkční.

Lež šestá. Ruští separatisté operující na území východní Ukrajiny údajně slyšeli od jistého Carlose, že za sestřelení letadla jsou zodpovědní právě Ukrajinci. Deník Komsomolska Pravda uveřejnil příběh tohoto muže, jenž je podle jejich informací zaměstnancem ukrajinských aerolinií. Carlos údajně věděl o ukrajinském armádním letounu, který malajsijské letadlo plné pasažérů sledoval. Zde se můžeme jen domnívat, je-li postava Carlose smyšlená či nikoli, každopádně podle dostupných informací se žádný ukrajinský vojenský letoun v době pádu MH17 v jeho okolí nepohyboval.

Lež sedmá. Květiny, jež lidé na památku zemřelých pasažérů spontánně nosí, se nashromáždily podle ruských médií v Moskvě. Podle fotografie však reportéři z Eurmaidan.com zjistili, že se jedná ve skutečnosti o Kyjev.

Lež osmá, aneb konspirační teorie. Letadlo bylo údajně plné mrtvých pasažérů, což by tak odpovídalo známému britskému seriálu Sherlock, který motiv mrtvých pasažérů využil v jednom ze svých brilantních epizod.

Mimochodem, před několika hodinami si na svůj Twitter napsal ruský prezident Vladimir Putin, že má právě na telefonu ministerského předsedu Marka Rutteho. O čem si asi povídají?