Berlusconi

Berlusconi Zdroj: Profimedia.cz

Italský odvolací soud zprostil Berlusconiho viny v kauze Rubygate

Italský odvolací soud dnes zprostil viny expremiéra Silvia Berlusconiho, který čelil obžalobě z placeného sexu s nezletilou a zneužití pravomoci. Informovala o tom agentura ANSA. Soud první instance loni 77letému politikovi v takzvané kauze Rubygate udělil sedmiletý trest vězení a zakázal mu doživotně vykonávat veřejné funkce.

Rozsudek odvolacího soudu není pravomocný, protože v Itálii existuje ještě jedna možnost odvolání. Tu zřejmě využije prokuratura, a konečný verdikt tak pravděpodobně zazní až u nejvyššího italského soudu.

Tříčlenný senát odvolacího soudu v Miláně se o verdiktu radil čtyři hodiny. Překvapivé rozhodnutí zprostit expremiéra viny ve všech bodech obžaloby vysvětlili soudci tím, že se podle nich prokuratuře nepodařilo trestné činy dostatečně prokázat.

Berlusconiho advokáti a příznivci osvobozující rozsudek přivítali s nadšením. "Zproštění viny překonalo všechna moje očekávání," citovala agentura APA obhájce Franka Coppiho. Členové Berlusconiho strany Vzhůru, Itálie považují dnešní rozuzlení soudu za velké zadostiučinění. "Konečně pravda. Škoda, že všechny ty lži o Berlusconim přepsaly politické dějiny naší země," komentovala jej pravicová poslankyně Daniela Santancheová.

Podle obžaloby měl mediální magnát v roce 2010 pohlavní styk s marockou tanečnicí Karimou Mahrúgovou vystupující pod přezdívkou Ruby v době, kdy jí ještě nebylo 18 let. To je podle italských zákonů trestné. Expremiér také čelil obvinění, že se intervencí u policie snažil zabránit zatčení Mahrúgové, která byla podezřelá z krádeže, a dopustil se tím zneužití pravomoci. 

Případ od počátku podrobně sledovala všechna italská média, protože v soudní síni se probíraly velmi barvité podrobnosti týkající se proslavených Berlusconiho večírků, takzvaných bunga-bunga party. Na ně prý prostředníci najímali prostitutky. 

Zproštění viny je pro Berlusconiho po dlouhé době první dobrou zprávou. Lídr opoziční italské pravice si nyní formou veřejně prospěšných prací odpykává roční trest za daňové úniky ve společnosti Mediaset a jednou týdně pomáhá v domově pro seniory nedaleko Milána. Součástí verdiktu za daňové podvody byl i dvouletý zákaz vykonávat volené funkce, proto musel Berlusconi loni opustit Senát a nemohl kandidovat ani v nedávných volbách do Evropského parlamentu.

Berlusconi zatím dnešní rozsudek nekomentoval. Při odchodu z domova pro seniory, kam dojíždí pravidelně každý pátek, na otázky novinářů neodpověděl.