Německo je mistrem světa

Německo je mistrem světa Zdroj: ČTK

Německo je mistrem světa ve fotbale. Argentinu zdolalo po prodloužení

Fotbalisté Německa jsou počtvrté v historii a poprvé po 24 letech mistry světa. Ve finále šampionátu v Riu de Janeiro porazili Argentinu 1:0 po prodloužení, když rozhodující branku vstřelil ve 113. minutě střídající Mario Götze. Němci zopakovali výsledek ze svého posledního vítězného finále v roce 1990, kdy Argentinu zdolali rovněž 1:0.

Finálovou bilanci s tímto soupeřem upravili na 2:1 a stali se prvním týmem z Evropy, který získal zlato na americkém kontinentu. Naopak Argentina v pátém finále na třetí triumf nedosáhla a neukončila osmadvacetileté čekání na titul. Naposledy se radovala v roce 1986 po výhře nad Němci.

Německá sestava nabídla jedno překvapení. Při rozcvičce se zranil Khedira a šanci místo něj dostal Kramer, který předtím na šampionátu naskočil jen jako střídající hráč do dvou duelů. Finále ale pro něj po srážce s protihráčem brzy skončilo a v 31. minutě jej nahradil Schürrle.

Němci podle očekávání více drželi míč, Argentinci ale dobře bránili a při rychlých brejcích byli nebezpečnější. V 21. minutě jim málem pomohl k vedení Kroos, který hlavičkoval k vlastní brance, Higuaín byl ale tak překvapený, že sám před Neuerem mířil mimo. Po půlhodině pak po Lavezziho centru už slavil vedení, ale radost mu zkazil ofsajd.

Němci vstřelili na turnaji nejvíce gólů a v semifinále deklasovali Brazílii 7:1, proti organizované argentinské obraně se ale prosazovali těžko. Přesto mohli jít do kabin s náskokem, jenže Höwedes po rohu hlavičkoval do tyče. Páté z posledních sedmi finále tak skončilo v první půli 0:0.

Bezgólové skóre mohl v 47. minutě změnit Messi, autor poloviny z předešlých osmi argentinských gólů na turnaji, ale křížnou střelou minul zadní tyč. V první půli předtím hvězda Barcelony na hřišti opět zvracela. Jihoameričané zvýšili aktivitu, přesto na stadionu Maracaná pokračovala taktická bitva. Když už se Schürrle protlačil do šance, uskočil mu míč.

Třetí finále po sobě se tak nerozhodlo v normální hrací době. Argentina teprve jako třetí tým v historii musela potřetí na jednom MS do prodloužení, celkově brazilský turnaj vyrovnal s osmi prodlouženími z šestnácti duelů vyřazovací fáze rekord z roku 1990.

Hned v 91. minutě vypálil Schürrle a Romero musel zasahovat, na druhé straně prováhal šanci Palacio. Když už se zdálo, že Argentina stejně jako v semifinále s Nizozemskem dotáhne duel do penalt, přišlo ve 113. minutě rozhodnutí ze strany střídajících německých hráčů. Götze zpracoval Schürrleho centr a na dlouhou nohu zakončil přesně k zadní tyči. Argentina inkasovala první gól ve vyřazovací fázi turnaje, vůbec poprvé v historii MS dostala branku v prodloužení a odpovědět už nedokázala.