Pochybujete, že jsme přátelé?

Pochybujete, že jsme přátelé? Zdroj: Isifa.com

Putin a Merkelová chtějí na Ukrajině příměří a mírová jednání

Na Ukrajině je třeba co nejrychleji vyhlásit klid zbraní mezi vládní armádou a separatisty a také je nutné okamžitě zahájit rozhovory kontaktní skupiny, která by mohla pomoci s vyřešením krize. Dnes se na tom při krátkém setkání v Rio de Janeiru před finálovým zápasem fotbalového šampionátu shodli ruský prezident Vladimir Putin a německá kancléřka Angela Merkelová.

"Putin i Merkelová zdůraznili naléhavou potřebu obnovit práci kontaktní skupiny na Ukrajině," oznámil podle agentury Reuters Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

Schůzka kontaktní skupiny, tedy zástupců Ukrajiny, Ruska a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, případně také rebelů, se měla uskutečnit již počátkem července. Tyto plány ale ztroskotaly.

Merkelová i Putin se podle kancléřčina mluvčího Steffena Seiberta vyslovili pro co nejrychlejší uspořádání přímých rozhovorů mezi ukrajinskou vládou a separatisty. Rozhovory by se podle Seiberta mohly konat v rámci videokonference. Agentura AP poznamenala, že dosud se Kyjev a rebelové nebyli schopni dohodnout na místě možných mírových rozhovorů.

Podle Peskova zastávají Putin i Merkelová stejný názor i v pohledu na vývoj krize na Ukrajině, a to že se situace nadále zhoršuje. Oba státníci proto prý vyzvali k posílení mírového snažení.