Čeští vojáci při nasazení v Afghanistánu

Čeští vojáci při nasazení v Afghanistánu Zdroj: Stanislav Krupař

V Afghánistánu byl při útoku zraněn další český voják

V Afghánistánu byl v noci na dnešek zraněn při útoku na hlídku další český voják. Utrpěl středně těžká zranění. Hlídku zasáhla střelba z ručních a protitankových zbraní. "Jednotka palbu opětovala," uvedla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Dodala, že zraněný byl převezen do americké vojenské nemocnice, je mimo ohrožení života. V úterý v Afghánistánu zemřeli čtyři čeští vojáci, pátý byl těžce zraněn.

Hlídka byla podle Růžičkové napadena o půlnoci afghánského času z ručních zbraní a RPG, tedy ručních protitankových zbraní. Útok se odehrál nedaleko základny Bagrám, kterou česká jednotka hlídá.

Zraněn byl šestatřicetiletý desátník J.M., který obsluhuje střeleckou věž vozidla. "Na místě mu byla okamžitě poskytnuta první pomoc. Následně byl transportován do americké vojenské nemocnice na základně Bagrám, kde se podrobil operaci. Jeho stav je stabilizovaný," dodala Růžičková. Rodina vojáka již byla informována.

Až to jeho zdravotní stav dovolí, bude převezen do Česka, řekla ČTK Růžičková. Nyní je po operaci. "Jeho stav je stabilizovaný a podle slov lékařů na místě je mimo ohrožení života," dodala Růžičková.

Voják, který byl zraněn při sebevražedném útoku v úterý, je podle Růžičkové nadále ve velmi vážném stavu. Je po několika operacích. I dnes byli v Afghánistánu při útoku sebevražedného atentátníka na konvoj sil Severoatlantické aliance zraněni tři alianční vojáci v jiné provincii.

Po úterním útoku čeští vojáci obnovili hlídkování v pátek. Vedení armády uvedlo, že kvůli bezpečnosti mohou být dočasně omezeny pěší hlídky. Případná opatření ale nechce armáda kvůli bezpečnosti vojáků komentovat.

S útokem se česká hlídka setkala i v polovině června, kdy ji povstalci také napadli protitankovými střelami. Lehce zraněn byl desátník J. K., který i přes poranění pokračoval v boji. Následně byl americkým velením oceněn za hrdinství.

Premiér Bohuslav Sobotka v České televizi informaci o zranění označil za smutnou zprávu a ocenil odvahu českých vojáků. Připomněl, že ztráty mají v Afghánistánu i další spojenci včetně Slovenska.

Česká armáda má současnou misi v Afghánistánu schválenou do konce letošního roku, v zemi může být až 300 českých vojáků. Ministerstvo obrany již připravuje návrh misí na další dva roky, měly by být ve zhruba stejném rozsahu jako dosud. To dnes potvrdil i Sobotka. Zapojení Česka podle něj bude ještě konzultováno se spojenci, mělo by se ale týkat pouze strážní služby a výcviku afghánských jednotek.

Českou účast v Afghánistánu označil za solidaritu se spojenci. "Ve 38. roce jsme si stěžovali, že nám spojenci nepřišli na pomoc. Teď určitým způsobem investujeme do toho, že spojenecké závazky budou v budoucnu platit, kdykoli by to potřebovala Česká republika," dodal. Pokračování mise podpořil i předseda opoziční ODS Petr Fiala. "Je v zájmu České republiky, abychom se na misi podíleli," řekl v České televizi.

Současnou strážní jednotku hlídající leteckou základnu Bagrám tvoří 150 vojáků z 41. mechanizovaného praporu ze Žatce a 43. výsadkového praporu z Chrudimi. Doplňují je vojáci z dalších útvarů české armády. Jejich úkolem je hlídkovat v dvacetikilometrovém okolí základny, zabraňovat raketovým útokům nebo zjišťovat informace od civilistů. Na místě jsou od dubna. Od října by je měli vystřídat kolegové ze 72. mechanizovaného praporu Přáslavice.

Do Afghánistánu se nyní chystají vojáci, kteří nahradí čtyři padlé a těžce zraněného vojáka. "Odletí v nejbližších dnech po splnění nezbytných administrativních úkonů. Přesný termín z bezpečnostních důvodů nesdělujeme," uvedla dnes pro ČTK Růžičková.