Na východě Ukrajiny probíhá velká bitva, mluví se i o nasazení tanků

Na východě Ukrajiny probíhá velká bitva, mluví se i o nasazení tanků Zdroj: ČTK

Rebelové zabili při ostřelování ukrajinské armády sedm vojáků

Ukrajinské ozbrojené síly během nočních potyček s proruskými separatisty na východě země ztratily sedm padlých a 33 raněných vojáků. Uvedla to dnes agentura Unian s odvoláním tiskové středisko "protiteroristické operace". Rebelové ostřelovali řadu armádních stanovišť z raketometů BM-21 Grad a z minometů.

Naopak podle armádního mluvčího Vladyslava Selezňova ukrajinské letectvo při pátečních náletech na základny a pozice separatistů u obcí Golmovskyj, Perevalsk, Dzeržynsk a Izvarino v Doněcké a Luhanské oblasti prý usmrtilo stovky povstalců.

"Podle zjištěných údajů povstalci utrpěli značné ztráty. Vojenské letectvo zničilo dvě minometné baterie, dva tanky, tři obrněné transportéry a velké množství automobilové techniky a munice," oznámil Selezňov během noci na dnešek.

Řady povstalců se prý také ztenčují dezercemi. Podle listu Doněckije vesti z města během posledních 24 hodin dezertovala nejméně třetina z ozbrojenců, kteří se sem stáhli poté, co je armáda donutila k vyklizení Slavjanska a Kramatorska.

Ruští vyšetřovatelé na svém webu zveřejnili seznam nových podezřelých z válečných zločinů na Ukrajině. Na seznamu figuruje například ukrajinský plukovník, který prý osobně dal rozkaz k palbě, v níž zahynul ruský kameraman, náčelníci armádního letectva, velitele dalších jednotek i jednotliví piloti. Vyšetřovatelé jsou podle prohlášení pevně odhodláni se postarat, aby nikdo z pachatelů vražd ruských občanů na jihovýchodě Ukrajiny neunikl odpovědnosti.

V ruských rukou se zatím nachází pouze ukrajinská pilotka, která se údajně podílela na smrti dvou ruských novinářů. Kyjev se domáhá repatriace důstojnice, kterou zřejmě zajali proruští rebelové a předali Rusům.