Sv. Salvátor v Praze

Sv. Salvátor v Praze Zdroj: Profimedia.cz

Na památku padlých vojáků se ve čtvrtek rozezní sirény a zvony

Na památku čtyř českých vojáků, kteří zemřeli v úterý po útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu, se ve čtvrtek v poledne v Česku rozezní zvony a sirény. Rozhodla o tom dnes vláda. Ministři také na začátku jednání uctili padlé minutou ticha. Den smutku ani státní smutek vyhlášen nebude. Prezident Miloš Zeman udělí vojákům medaile.

"Vláda nařizuje, aby se ve čtvrtek 10. července 2014 ve 12:00 po dobu tří minut na celém území České republiky rozezněly sirény, a rovněž vláda doporučuje, aby se ve stejnou dobu rozezněly zvony, a lidé tak měli možnost připomenout si památku českých vojáků," stojí v usnesení vlády.

Ve čtvrtek by se měl ve 13:10 do České republiky vrátit speciální letoun, který přiveze ostatky mrtvých. Do Afghánistánu bude vypraven dnes kolem 22:00. Na jeho palubě bude zástupce náčelníka generálního štábu Armády ČR Aleš Opata. Pět vojáků, kteří nahradí padlé a zraněného, do Afghánistánu odletí až dalším letadlem.

V Afghánistánu zatím zůstane voják, který při útoku nedaleko základny Bagrám na východě země utrpěl vážná zranění. Jeho převoz do ČR kvůli zdravotnímu stavu zatím není možný.

Zeman chce padlé vojáky ocenit medailemi Za hrdinství, řekl na dnešní tiskové konferenci po jednání se slovenským protějškem Andrejem Kiskou. Ten pozůstalým vyslovil soustrast za sebe i svou zemi.

Po přivezení ostatků se na pražském kbelském letišti uskuteční smuteční ceremoniál, zúčastní se ho i Zeman. Podle mluvčí generálního štábu Jany Růžičkové zabere akt asi 45 minut. Rakve s ostatky budou zahaleny do české vlajky, po vynešení z letounu budou uloženy na katafalky. Po smutečním projevu vojenského kaplana budou přeneseny do pohřebnických vozů. Na místě bude přítomna čestná armádní jednotka.

Armáda rodinám také nabídla organizaci vojenského pohřbu. Je pravděpodobné, že vojáci budou in memoriam povýšeni.