Sovětská okupace 21. srpna 1968.

Sovětská okupace 21. srpna 1968. Zdroj: Profimedia.cz

Odtajněné archivy hovoří o tom, jak chtěli Rusové v roce 1968 manipulovat českými médii a studenty

Velká Británie dnes podle agentury AP veřejnosti zpřístupnila první část rozsáhlého souboru dokumentů, které před dvěma desítkami let propašoval z Ruska někdejší agent sovětské tajné služby KGB Vasilij Mitrochin. Jsou v něm například i informace o akci rozvědky SSSR v Československu v roce 1968 aby potlačila takzvané Pražské jaro.

Takzvaný Mitrochinův archiv, který je podle britských historiků vůbec nejdůležitějším vyneseným zdrojem zpravodajských informací, podrobně popisuje aktivity KGB a přináší seznam jejích agentů.

Mitrochinovy spisy, které dlouholetý pracovník sovětské rozvědky vynesl z Ruska při svém útěku v roce 1992, jsou ode dneška k nahlédnutí v archivu Univerzity v Cambridge. Dokumentují praktiky KGB v západních zemích i ve státech bývalého komunistického bloku včetně tehdejšího Československa. Uvádějí jména agentů, rozkrývají jejich sabotážní akce a způsoby získávání spolupracovníků.

Soubor obsahuje například informace o akci s krycím názvem Progres, kterou tehdejší šéf KGB Jurij Andropov namířil proti hnutí směřujícímu k demokracii v Československu na jaře 1968. Podle listu The Guardian hovoří archiv o 15 "zkušených agentech rozvědky", kteří měli za úkol zaměřit se na řadu lidí v Praze, zejména na redaktory médií a studentské vůdce s cílem potlačit protisovětské hnutí.

V Británii již v roce 1999 způsobila senzaci kniha historika Christophera Andrewa vycházející z Mitrochinových dokumentů, která přinesla mimo jiné odhalení britské státní zaměstnankyni Melity Norwoodové. Ta jako agentka KGB dlouhá léta předávala Moskvě informace o britském jaderném programu a byla podle autora nejvýznamnější agentkou v cizí zemi, jakou kdy sovětská tajná služba získala ke spolupráci.

Mitrochin se materiály během rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 snažil podle agentury AP nejprve nabídnout americkému velvyslanci v jedné z pobaltských zemí, byl však odmítnut. Při pokusu na britské ambasádě mu však prý jeden z diplomatů po krátkém rozvažování řekl: "Dal byste si šálek čaje?", zatímco nechal dokumenty prozkoumat experty. Tento moment podle historiků změnil jeho život a dal světu nahlédnout do jednoho z nejcennějších zdrojů informací o praktikách KGB.

Na základě dřívější dohody s nyní již zesnulým Mitrochinem dnes Británie zpřístupnila 19 z celkového počtu 33 složek s jeho strojopisnými záznamy v ruštině, které jsou ode dneška pro veřejnost k nahlédnutí v archivu v Cambridge. Jeho ručně psané poznámky v sešitech zůstávají tajné.