Kyjev slibuje pokračování ofenzivy, povstalci se stahují do Doněcka

Kyjev slibuje pokračování ofenzivy, povstalci se stahují do Doněcka Zdroj: ČTK

Kyjev slibuje pokračování ofenzivy, povstalci se stahují do Doněcka

Po svém sobotním stažení mimo jiné ze Slavjanska v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny se proruští separatisté soustředili do největšího města oblasti, jejího správního střediska Doněcka. Domobrana posiluje obranu tohoto města, uvedla tisková služba povstalecké Doněcké lidové republiky. Přímo v Doněcku je údajně zatím klid.

Ukrajinské ozbrojené síly v sobotu vyhnaly separatisty ze Slavjanska, který byl považován za významnou baštu povstalců, a poté i z nedalekého Kramatorska. Povstalci z těchto regionů zamířili do oblastního centra.

Mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko dnes oznámil, že ukrajinská armáda má plně pod kontrolou Slavjansk a Kramatorsk a také doněcké obce Družkovka a Konstantinovka.

Ačkoli místně jsou ukrajinské ozbrojené síly nadále terčem útoků, nejsou hlášeny oběti na životech. Lysenko ujistil, že ukrajinská armáda se neuchýlí k "masivnímu bombardování" obydlených oblastí. "Údery letectva a těžkého dělostřelectva jsou zacíleny pouze na ozbrojené formace, které se pohybují mimo obydlené oblasti," řekl Lysenko.

Kyjev sice v uplynulých dnech prohlašoval, že usiluje o obnovení klidu zbraní, ale povzbuzen sobotními útoky prezident Petro Porošenko zároveň slíbil pokračování ofenzivy proti povstalcům. Vláda v Kyjevě hovoří o jednom z největších vítězství od zahájení "protiteroristické" operace v polovině dubna.

"Jsem velmi vzdálen euforii. Situace zůstává velmi složitá. Teroristé se teď zabarikádují ve velkých městech," varoval v sobotu Porošenko. Úspěchy vládních sil prý potvrdily správnost rozhodnutí neprodloužit příměří, které vypršelo v pondělí. Separatisté klid zbraní nepodpořili, a teď za to podle ukrajinského prezidenta "sklízejí zasloužený trest".

Lysenko dnes prohlásil, že podle Porošenka může nyní Kyjev přistoupit na příměří jen tehdy, když separatisté na východě Ukrajiny složí zbraně a propustí zajatce. Ukrajinské úřady kromě toho musí obnovit kontrolu nad východní hranicí pod dohledem pozorovatelů OBSE.

Podle agentury DPA proruské síly na východě Ukrajiny nadále bojují za nezávislost svých "lidových republik", Doněcké a Luhanské, a stále spoléhají na vojenskou pomoc z Moskvy.

V noci na dnešek se podle agentury Ria-Novosti ocitl pod dělostřeleckou palbou "zadní voj" povstalců, který měl jistit odchod separatistů ze Slavjanska a Kramatorska. Místní obyvatelé hovořili o bubnové palbě a požárech na předměstích někdejších separatistických bašt.

V noci na dnešek pokračovaly ozbrojené střety mezi ukrajinskou armádou a milicemi separatistů také poblíž letiště v Luhansku, uvedla tisková služba samozvané Luhanské lidové republiky. Bojové operace byly hlášeny také z některých vesnic v oblasti.

"Ministr zdravotnictví" luhanské republiky Viktor Avakjan uvedl, že nemocnice v Luhansku v sobotu po ostřelování ukrajinskou armádou přijaly nejméně 80 lidí, z toho 56 civilistů a 24 bojovníků.

Do Doněcka mezitím podle DPA dorazila větší povstalecká uskupení. Kolony, ve kterých byly i tanky a pancéřované vozy, byly v sobotu večer na příjezdových cestách do města.

Povstalci nechtějí hovořit o své porážce. Ze Slavjanska prý neuprchli před armádou, ale pouze se v zájmu ochrany civilního obyvatelstva přeskupili, tvrdí předák separatistů Andrej Purgin. "Náš odpor nebyl zlomen," ujišťuje.

Zmocněnec ruského ministerstva zahraničí pro lidská práva Konstantin Dolgov očekává, že "horká fáze" bojů na východě Ukrajiny během několika týdnů skončí. "Překonání této krize ale potrvá léta," upozornil diplomat, podle něhož je Ukrajina "hluboce rozpolcená".