Slavjansk

Slavjansk Zdroj: ČTK

Rebelové opouští Slavjansk, na radnici má být vztyčena ukrajinská vlajka

Ukrajinské vládní síly vnikly do města Slavjansk na východě Ukrajiny a zjevně vyhánějí proruské separatisty z jejich bašty. Prezident Petro Porošenko dal armádě rozkaz vztyčit nad městem ukrajinskou vlajku, informovala dnes na internetu prezidentská kancelář v Kyjevě.

Prezident dal rozkaz "vztyčit státní vlajku na slavjanské radnici", oznámil Porošenkův úřad.

Právě Slavjansk se stal jednou z hlavních bašt proruských povstalců, kteří městské úřady včetně radnice okupovali několik měsíců.

Porošenko nařídil vztyčit vlajku poté, co se dověděl o úspěšné vojenské operaci ve městě, uvedl prezidentský úřad. Nově jmenovaný šéf ukrajinského generálního štábu Vyktor Muženko údajně prezidenta informoval, že separatisté se ve Slavjansku ocitli pod minometnou palbou, když se pokoušeli prolomit linie vládních sil. Separatisté prý přišli o tank a další ozbrojená vozidla.

Už předtím ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov prohlásil, že povstalci včetně svého předáka Igora Girkina-Strelkova Slavjansk opustili. Separatisté to ale podle zpravodajské stanice BBC popírali.

Ukrajinská média uvedla, že konvoj se separatisty a municí opustil město a vydal se směrem na nedaleký Kramatorsk. Avakov na Facebooku napsal, že uprchla "velká část" povstaleckých bojovníků. "Před úsvitem zpravodajské služby hlásily, že Girkin a velká část bojovníků uprchla ze Slavjanska, čímž zaseli zmatek mezi nepočetnou skupinu těch, kteří zůstali," napsal Avakov.

"Civilisté přicházeli ke kontrolním bodům a odevzdávali zbraně a neprůstřelné vesty, které po sobě zanechali bojovníci," pokračoval ministr.

Ukrajinský server Censor.net informoval, že ukrajinské síly se střetly s konvojem separatistů a že proti nim použily dělostřelectvo. Server Ostrov zase cituje rukojmí, kteří se údajně dostali z držení separatistů na hlavní policejní stanici ve Slavjansku. Také tito svědci tvrdili, že separatisté odjeli do Kramatorsku.

Ruská agentura Interfax kromě toho informovala, že ukrajinské síly zničily velitelství separatistů ve městě Artěmivsk jižně od Doněcku.

Také dobytí města se zhruba 77.000 obyvateli Avakov potvrdil na Facebooku. V pátek večer podle něj oddíl ministerstva vnitra v Artěmivsku provedl útok na město. "Velitelství Doněcké lidové republiky bylo zničeno," hlásí Avakov.

"Ministr obrany" povstalecké Doněcké lidové republiky Strelkov v pátečním rozhovoru s televizním serverem LifeNews v zoufalé výzvě upozornil Moskvu, že Slavjansk "do jednoho, nejvýše dvou týdnů" padne, pokud Rusko nezařídí příměří s ukrajinskou armádou nebo vojensky nezasáhne "ve prospěch nás, ruského lidu, který zde žije".

Ukrajinské vládní síly tento týden zahájily ofenzivu proti separatistům poté, co nebyl znovu prodloužen klid zbraní, který trval dohromady deset dní. Prezident Porošenko řekl, že je ochoten se k příměří vrátit.