MV Cape Ray

MV Cape Ray Zdroj: ČTK

Americká loď odvezla z Itálie syrské chemické zbraně

Americká loď Cape Ray ve středu pozdě večer odvezla z italského území náklad syrských chemických zbraní určených ke zničení. Podle agentury AFP o tom informovalo americké ministerstvo obrany. Celkem 1300 tun bojových chemických látek loď veze do mezinárodních vod a toxické chemikálie zneutralizuje.

Náklad čítající 76 kontejnerů odvezlo původně obchodní americké plavidlo vybavené dvěma zařízeními na zneškodnění jedů pryč z italských vod, kam koncem června dorazil ze Sýrie. Podle mluvčího Pentagonu Johna Kirbyho dnes vyrazil z přístavu Gioia Tauro a brzy začne ve Středozemním moři proces neutralizace chemikálií, který "by měl trvat několik týdnů".

Sýrie se loni připojila k Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) a souhlasila s tím, že se vzdá svého chemického arzenálu. Ten měl být původně zničen již do konce června, kvůli skluzu však bude termín o několik týdů prodloužen.

Na převoz a likvidaci nebezpečných látek, mezi nimiž jsou tři kontejnery s yperitem nebo suroviny k výrobě nervového plynu sarinu, dohlíží OPCW. Podobně nebezpečné chemikálie jsou podle expertů ve světě likvidovány často, zničení takového objemu na moři je však světovou premiérou.

Na palubě Cape Ray jsou dva mobilní systémy, které pro rozložení nebezpečných látek používají hydrolýzu. K obsluze je zapotřebí 60 expertů, na lodi je rovněž podpůrný personál a ostraha.