Putin

Putin Zdroj: Profimedia.cz

Moskva je připravená: Během 72 hodin dokáže vojensky zasáhnout i 3 tisíce kilometrů daleko

Nedávné ruské manévry ukázaly, že početné vojenské svazy jsou schopné do 72 hodin zaujmout pozice v oblastech vzdálených přes 3000 kilometrů. Dnes to podle agentury ITAR-TASS prohlásil ruský ministr obran Sergej Šojgu, který s výsledky cvičení seznámil prezidenta Vladimira Putina. Šéf Kremlu již přislíbil další obdobné akce. Opakované manévry, do kterých se zapojily desetitisíce vojáků, kritizoval s ohledem na ukrajinskou krizi Západ i Kyjev.

"Vojenské cvičení se zúčastnilo přes 65.000 vojáků, 177 letadel, 56 bitevních helikoptér, 5500 vojenských vozidel a obrněných transportérů," řekl Šojgu. Dodal, že zřejmě poprvé za posledních několik let byli výsadkáři ve velkém počtu i s vojenským vybavením přepraveni do oblastí vzdálených až 3500 kilometrů.

"V tomto druhu práce budeme rozhodně pokračovat," citoval ITAR-TASS Putinovu reakci na výsledky cvičení.

Nejnovější prověrky bojové připravenosti nařídil Putin v polovině června, do stavu pohotovosti byly uvedeny všechny jednotky centrálního vojenského okruhu. Do tohoto cvičení se nezapojily regiony přímo sousedící s Ukrajinou, v minulosti ale Moskva opakovaně čelila kvůli vojenské aktivitě u ukrajinských hranic kritice. Po svržení ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče vyslal Putin k ukrajinským hranicím desetitisíce vojáků. Ruský prezident tvrdil, že jsou zde v rámci cvičení, Západ i Kyjev se ale obával, že je to příprava na možnou invazi.