Poplatky

Poplatky Zdroj: Profimedia.cz

Vláda schválila zrušení poplatků u lékaře a v lékárnách

Vláda dnes schválila zrušení třicetikorunových poplatků v ambulancích a lékárnách od ledna příštího roku. Zůstane jen 90 korun na pohotovosti. ČTK to řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Štoll. Ministerstvo potvrdilo, že výpadek příjmů z poplatků kompenzuje ambulancím a lékárnám z navýšených odvodů státu, nebudou tedy dnešním rozhodnutím kabinetu nijak poškozeni.

"Zrušení regulačních poplatků je důležitým krokem vlády pro zajištění dostupné veřejné zdravotní péče," sdělil ČTK premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví, mimo platby za pohotovost, má koaliční vláda v programovém prohlášení. Stokorunové platby v nemocnicích zrušil od letošního ledna Ústavní soud s tím, že pro řadu občanů činí nemocniční péči nedostupnou. Proti návratu k platbě 60 korun v nemocnicích soud nic nenamítal, koalice se ale rozhodla ji neobnovovat.

"Pacienti nebudou muset platit 30 korun za návštěvu lékaře a poplatek v lékárně od ledna příštího roku. Vláda a sociální demokracie tímto plní slib a odstraňuje bariéry v přístupu k lékařské péči. Výpadku v příjmech se nemusejí obávat ani lékaři a lékárny, zrušené poplatky jim budou kompenzovány tak, aby nebyli poškozeni," sdělil ČTK ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Regulační poplatky zavedla v roce 2008 vláda Mirka Topolánka. Podle Sobotky poškodily řadu občanů. "Jsem proto rád, že se nám podařilo již po pěti měsících fungování vlády tento nespravedlivý symbol bezohledné politiky pravicových vlád na vládni úrovni zrušit a věřím, že náš návrh podpoří i Poslanecká sněmovna a Senát," sdělil ČTK premiér.

Výpadek z výběru regulačních poplatků mají pokrýt navýšené odvody státu. Letos ve druhém pololetí to je navíc 2,1 miliardy korun, dostanou je nemocnice. Příští rok za obě pololetí to bude navíc 4,2 miliardy, vedle nemocnic tak mohou dostat kompenzaci ambulance a část lékáren.

Němeček dnes předkládá kabinetu také novelu zákona o léčivech, kterou chce umožnit lékařům psát papírové i elektronické recepty i po 1. lednu 2015, kdy už měly být jen elektronické. Z účtu lékového ústavu hodlá ministr zákonem převést do státního rozpočtu 1,7 miliardy korun. Podle dostupných informací tyto body zatím projednány nebyly.