děsivý příběh súdánských svatebčanů pobouřil celý civilizovaný svět. bude nevěsta zachráněna?

děsivý příběh súdánských svatebčanů pobouřil celý civilizovaný svět. bude nevěsta zachráněna? Zdroj: www.news.com.au

Pokračování kauzy Súdánky Meriam: Teď už má „správný“ pas, podaří se jí vycestovat?

Meriam, její manžel Daniel a jejich dvě děti se pokusily minulé pondělí opustit Súdán. Krátce poté, co dorazila rodina na letiště v Chartúmu, byli však všichni členové rodiny zatčeni. V té chvíli ještě nebylo zcela jasné, z jakého důvodu, nyní je však její druhé zatčení objasněné.

Podle prvotních zpráv, jež přinesly přesně před týdnem světové agentury, se Meriam, sedmadvacetiletá matka dvou dětí, kterou nedávno propustili na svobodu po zrušení rozsudku trestu smrti, pokusila vycestovat ze země s pomocí falešných dokladů.

Nyní ale vyšlo najevo, že cestovaní pas, kterým se Meriam na chartúmském letišti identifikovala, byl vystavený Jižním Súdánem, což je země, jejíž občanství má její manžel Daniel. Tento pas vyhodnotila súdánská policie jako falešný.

Novou informaci dnes přinesl vatikánský italský misionář Giulio Albanese. Toho citovala ČTK, když pro vatikánský rozhlas dnes prohlásil, že žena má již v držení súdánský pas a čeká pouze na svolení tamních úřadů.

Albanese podle Rádia Vatikán prohlásil, že 27letá Ishagová „s cestovním pasem v ruce“ doufá, že tuto neděli (včera) bude moci odjet spolu s rodinou do Spojených států. „Poté, co jí hrozil rozsudek smrti za údajnou apostasii a díky mezinárodnímu tlaku institucí půlky světa a civilizované společnosti, Meriam nyní vlastní súdánský pas, se svým jménem v arabštině, protože předchozí pas vydaný Jižním Súdánem byl podle súdánských autorit neplatný,“ sdělil Albanese. „Nicméně stále ještě nebylo řečeno poslední slovo. Podle advokátů je k vycestování ještě třeba povolení súdánského odvolacího soudu, které dosud nebylo doručeno,“ dodal.

USA jsou připraveny poskytnout Ishagové a její rodině azyl. Její manžel má kromě jihosúdánského i americké občanství. Odvolací soud v pondělí zrušil rozsudek, podle kterého měla být Ishagová popravena oběšením. Trest měl být vykonán až za dva roky, protože žena byla v době vynesení rozsudku těhotná. Měla tak mít čas se postarat o svoje čerstvě narozené dítě. To se také později ve vězení narodilo.

Meriam se narodila muslimskému otci, který však s rodinou nežil. Podle práva šaría se má nicméně otcovou vírou řídit. Matka ji ale vychovala jako křesťanku. Za křesťana se i provdala. Zatčena byla v srpnu 2013 za smilstvo, protože islámské právo platnost jejího sňatku s příslušníkem jiné víry neuznalo. Letos v únoru připojil soud obvinění z odpadlictví od víry. Nad Ishagovou vynesl ortel místní soud podle islámského práva v polovině května. Předtím dostala možnost vrátit se k islámu, což ale odmítla. Západní státy, ochránci lidských práv a římskokatolická církev rozsudek ostře odsoudili. Súdán se řídí islámským právem šaría, kolem 95 procent jeho obyvatel vyznává islám.