Indonesie

Indonesie Zdroj: YouTube.com

Nacismus, ukradená píseň od Queen, to je volební kampaň generála v Indonésii

Velkou nevoli v cizině i ve své zemi vyvolal klip, který pro indonéského generála Prabowo Subianta nahráli jeho podporovatelé před volbami. Píseň se jmenuje Indonesia Bangkit (tedy Probuzená Indonésie). Podle kritiků je video reklamou na nacismus, uráží národní symboly a ještě v ní zní ukradená píseň slavné skupiny Queen.

Generálu Prabowovi to ale nevadí a příznivcům za podporu poděkoval. V roce 2001 navíc v rozhovoru řekl, že by chtěl nastolit autoritářský režim a že by mu nevadilo být podobný diktátorům. Přitom podle průzkumů patří mezi favority prezidentských voleb, které se uskuteční 9. července. Tento voják také stál za krvavým potlačením prodemokratických protestů v roce 1998.

V klipu má hudebník Ahmad Dhani na sobě uniformu v nacistickém stylu a v rukou drží indonéského ptáka garudu, což je národní symbol země. Jenže tady spíše připomíná nacistického císařského orla. A podle webu německého časopisu Der Spiegel nosil podobnou uniformě velitel SS, válečný zločinec Heinrich Himmler.

Brian May, kytarista kapely Queen, k písni (je nazpívaná v bahase, což je úřední jazyk Indonésie) řekl, že je „ukradená a že její použití samozřejmě nikdo nepovolil“.