Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček Zdroj: Archív

Němeček se rozčílil kvůli aféře s pacienty: Přestává mě to bavit

Ministerstvo zdravotnictví prošetří všechny případy pacientů, které se záchranné službě v noci na středu nepodařilo umístit do pražských nemocnic. Pokud se ukáže pochybení na straně zdravotnických zařízení, bude ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček požadovat vyvození "konkrétní personální odpovědnosti". Řekl to dnes novinářům.

Pražská záchranná služba ve středu upozornila na svém webu na opětovný problém s předáváním pacientů. V noci měly její posádky problém umístit tři lidi s příznaky mozkové příhody a muže se srdečními potížemi. Premiér Bohuslav Sobotka ve středu s Němečkem o problému prý mluvil. Podle něj se ministr musí do řešení vložit a s řediteli a záchrankou komunikovat osobně. Dosud to měl na starosti jeho náměstek.

"Mě ta situace, co se týká pražského zdravotnictví, přestává bavit. Na posledním jednání s ředitelem záchranné služby bylo jasně domluveno, že jakkoliv problém s předáváním pacientů zavolá náměstkovi Josefu Vymazalovi. Velmi mě překvapuje, že se o problémech dozvídáme z médií. Komunikace by měla fungovat napřímo," postěžoval si ministr. S řediteli pražských nemocnic a šéfem záchranky chce dnes o problémech jednat.

Náměstek dostal za úkol případy pacientů prošetřit. Řekl, že pokud se ukáže jakékoliv pochybení ze strany nemocnic, bude chtít, "aby byla vyvozena konkrétní personální odpovědnost" a viníci byli potrestáni. Němeček uvedl, že podle dosavadních analýz by lůžek pro přivážené pacienty měl být dostatek, problém bude prý spíš asi v komunikaci.

Také podle exministra Leoše Hegera je potřeba u potíží záchranné služby "bouchnout pěstí do stolu". "Pražské nemocnice, které jsou trošku nafoukané a myslí na špičkovou medicínu - což naše země potřebuje, nesmí to ale být na úkor bazální péče," reagoval v České televizi Heger.

Potíže s předáváním pacientů měla záchranka už dřív. Na jaře se zprávy dostaly do médií. Poté se podle statistiky záchranné služby počet těchto komplikací citelně snížil. Zatímco v březnu odmítly nemocnice záchranářům 165 pacientů, od počátku června do úterka zaznamenala záchranka jen 11 takových situací. Ministerstvo zdravotnictví totiž nařídilo svým zařízením, že v Praze musí pacienty od záchranné služby převzít nejbližší nemocnice. Ke stejnému postupu vyzvalo i ostatní pražské a středočeské nemocnice.