Vsevolod Chaplin

Vsevolod Chaplin Zdroj: gettyimages.com

Pravoslavný hodnostář řekl, že je válka civilizací. Tak to asi bude

Hodnostář ruské pravoslavné církve arcikněz Vsevolod Čaplin se domnívá, že dojde ke střetu různých hodnotových systémů a k násilné konfrontaci. Pokud si to bude myslet více lidí, tak k tomu střetu samozřejmě dojde.

„Bohužel, střet civilizací je nevyhnutelný. My jsme ho nechtěli. Nabídli jsme dialog civilizací, soužití zemí s odlišnými hodnotovými systémy a různými politickými systémy, ale naše výzva nebyla vyslyšena,“ řekl kněz Vsevolod Čaplin během diskuse u kulatého stolu v Moskvě. Cituje ho ruský server liport.ru.

Duchovní poznamenal, že křesťanské hodnoty jsou pro něj „mnohem důležitější než země, ve kterých budou prováděny“. „Pokud zítra v Kyjevě řeknou, že v této zemi patří do Ústavy křesťanství jako základ společenského řádu a křesťanské hodnoty jako klíč, pro mě se tato země se stane důležitější než Rusko.“

Poukázal na to, že pro islám a pravoslaví není pozemský život základní hodnotou.

„Naši lidé mají vůli ke svobodě, kolektivní svobodě, nezávislosti na mocenských centrech.“ Arcikněz řekl, že lidé pochopili, že buď budou žít svobodně, ale tato svoboda bude drahá, nebo budou žít pod něčí patou a pak si řeknou, proč vlastně žijí. Svatá slova. Problém je samozřejmě v tom, že na Západě máme přece jen jiné pojetí hodnot. Lidé mohou vyznávat křesťanské hodnoty, mohou je hlásat a chtít, aby podle nich žili druzí, ale neměli by z toho dělat zákony, podle kterých se řídí země, chtít třeba, aby byly součástí ústavy. Pak by totiž vznikl problém, co je to křesťanská hodnota. Pravoslavná církev se zatím tolerancí příliš nevyznamenala. Bývalý moskevský patriarcha Alexij II., který zemřel v roce 2008, nikdy nesvolil k tomu, aby Rusko navštívil papež Jan Pavel II. a trnem v oku mu bylo i působení katolických misionářů v Rusku.

Život není základní hodnotou

Také tvrzení, že „pro islám a pravoslaví není pozemský život základní hodnotou“ je přímo nahrávka na smeč. Nejsou, vskutku, to už lidé pod pravoslavnými a islámskými režimy poznali na vlastní kůži. Proto jsou tyto země nesvobodnější a chudší, než země katolické, protestantské a buddhistické a lidé odtamtud raději zmizí, pokud mohou.

Hlásat střet civilizací je vždycky ošemetné. Pojem pochází od amerického autora Samuela Huntingtona. Na jednu stranu je pravda, že cosi takového existuje, slavné jsou takzvané „krvavé hranice islámu“. Kde jsou muslimové, mají sousedi problém. Na druhou stranu je to sebenaplňující se proroctví. Když vyhlásím, že konflikt je a je nevyhnutelný, tak konflikt bude, o tom není pochyb.

Rusko je v takovém stavu, že by mu neuškodilo pozvat jakékoli rozumné misionáře, od katolíků po baptisty a k tomu pár buddhistů. Ruská pravoslavná církev spojená snoubeneckým vztahem s putinovským režimem zatím moc civilizačního dialogu neukázala. Příležitostí bude mít nicméně teď dost.