Putin

Putin Zdroj: Reuters

Ruský parlament vyhoví Putinovu gestu vůči Ukrajině

Ruská Rada federace, tedy horní komora parlamentu, se dnes chystá vyhovět návrhu prezidenta Vladimira Putina na zrušení práva, které mu na jaře udělila k nasazení ozbrojených sil na Ukrajině k ochraně tamního ruskojazyčného obyvatelstva. Putinovo gesto má podle Kremlu přispět k uklidnění situace na Ukrajině. O dění v této východoevropské zemi, kde do pátku platí příměří, budou dnes jednat i ministři zahraničí Severoatlantické aliance.

Příměří na Ukrajině podporuje i Putin, který se v úterý vyslovil pro jeho prodloužení. Zároveň řekl, že i přes svou žádost o odebrání práva nasadit na Ukrajině armádu se Moskva nezříká ochrany tamní ruskojazyčné menšiny.

Klid zbraní na Ukrajině v úterý narušilo sestřelení armádního vrtulníku, při kterém zahynulo devět lidí. K činu se přihlásili rebelové. Situace na Ukrajině je po tomto incidentu napjatá. Ukrajinský prezident Petro Porošenko varoval, že kvůli neustálým incidentům vypoví příměří. Také nařídil vojákům, aby bez rozpaků opětovali palbu, pokud budou napadeni. Rebelové tvrdí, že armáda dohodnutý klid zbraní porušuje.

O ukrajinské krizi chce dnes Porošenko telefonicky hovořit s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, ruským prezidentem Vladimirem Putinem a hlavou francouzského státu Françoisem Hollandem.